Veckans etapper i Tour de France Vi går igenom etapp 10-16

Landsväg 12 Jul 2016

Etapp 10 Tisdag 12 juli

Escaldes-Engordany – Revel

Längd 198 km Profil Böljande

Idag lämnar Touren Andorra och Pyrenéerna med en lång nedförsbacke mot Revel i Haute-Garonne-regionen, ungefär fem mil öster om Toulouse. För Froome, Quintana, Aru och de övriga som kämpar om totalledningen kommer det nog att bli en ganska lugn dag och det är troligt att det blir en lång utbrytning.

Efter ett par bergsetapper är nog spurtarna sugna på att försöka sno åt sig en etappvinst, men en 6 kilometer lång backe strax innan Revel kan bli för tuff för många. Det kan vara en backe som gör att utbrytningen håller undan, eller så knäcker de sig och blir ikappkörda.

Etapp 11 Onsdag 13 juli

Carcassone – Montpellier

Längd 164 km Profil Platt

Om man kollar på kartan ser den elfte etappen mest ut som en enda lång transportsträcka för att ta cyklisterna genom södra Frankrike, inte långt från Medelhavskusten. Men det som kan ställa till det lite är att vägarna nära Montpellier är ökända för kantvinden, och på den öppna franska landsbygden finns det ingenstans att gömma sig när det blåser.

Om Mistralen ligger på kan den säkerligen splittra klungan längs vägen som vi såg på de första etapperna längs den holländska kusten förra året, och cyklisterna som kör för sammandraget kan få kämpa hårt för att inte förlora tid trots att banan är platt. 2009 vann Cavendish en vindpinad etapp här, och med tanke på vilken form han har visat är det inte omöjligt att vi får se en favorit i repris.

Läs mer Spana in Peter Sagans Specialized Venge ViAS

Etapp 12 Torsdag 14 juli

Montpellier – Mont Ventoux

Längd 184 km Profil Bergig

Den långa, branta klättringen uppför Mont Ventoux är en perfekt avspegling av det drama och lidande som Tour de France utgör. Den Provanska Jätten har varit slagfält för många legendariska Tour de France-dueller, men är också platsen där britten Tommy Simpson körde sig själv till döds 1967 medan han försökte hålla jämn fart med sina motståndare, troligen påverkad av amfetamin och alkohol.

I år har man valt att lägga etappen den 14 juli, alltså den franska nationaldagen, så de franska fansen lär skrika ännu ivrigare än vanligt på Thibaut Pinot, Romain Bardet, Warren Barguil eller någon annan av deras landsmän som har modet att attackera uppför den steniga stigningen.

Det 185 km långa etappen startar i Montpellier, inte långt från Medelhavet, och tar sig sedan mot Mont Ventoux. De 1912 höjdmeterna som ska bestigas tar man via byn Bédoin och den klassiska vägen genom skogen och sedan ut på de öppna, karga sydliga sluttningarna där man kan bli fruktansvärt exponerad mot den stekande juli-solen.

Etapp 13 Fredag 15 juli

Bourg-Saint-Andéol – La Caverne du Pont-d’Arc

Längd 37 km Individuellt tempolopp

Årets upplaga av Tour de France har väldigt få tempokilometer, vilket arrangörerna ASO säkerligen hoppas ska gynna de franska cyklisterna. Det är inget lagtempo i år, och de 37 kilometerna under etapp 13 har 900 meter stigning och går på kurviga vägar, så den aerodynamiska fördel man kan få av att spendera timmar i en vindtunnel kommer att vara mindre avgörande.

Det är inte alltid som tempolopp är de mest spännande att titta på, men det här ska du inte missa. Cyklisterna kommer att kämpa för varje sekund, speciellt under den avslutande, fem kilometer långa klättringen upp till Caverne du Pont-d’Arcs museum för förhistoriska grottmålningar. När dessa målades för sisådär 36 000 år sedan var det fortfarande ganska många tusen år kvar innan hjulet uppfanns.

Läs mer Mark Cavendishs Cervélo S5

Etapp 14 Lördag 16 juli

Montelimar – Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux

Längd 208 km Profil Platt

Idag kommer vi att få se spurtarna igen efter att de hållit sig i bakgrunden under fredagens tempo. Eftersom Alperna närmar sig vet de också med sig att detta kan vara deras sista chans innan den avslutande etappen uppför Champs-Élysées, så deras lag lär vara extra noga med att kontrollera dagens utbrytning.

Nacer Bouhanni vann en etapp i Critérium du Dauphiné här 2015, men den förre boxaren kommer inte att få en andra chans här eftersom att han skadade sin hand i ett bråk med sina hotellgrannar natten mot de franska mästerskapen.

Etapp 15 Söndag 17 juli

Bourg-en-Bresse – Culoz

Längd 159 km Profil Bergig

Den första etappen i Jurabergen kommer att vara en riktig chock för många, med fyra kategoriserade stigningar och fyra andra korta, men ack så branta, backar paketerade på den slingrande vägen mellan Bourg-en-Bresse och Culoz. De tuffaste stigningarna kommer mot slutet när Grand Colombier ska bestigas två gånger från olika håll. Första gången är backen 13 km, andra gången ”bara” 10 innan en kort utförskörning och sedan flacka vägar in mot målet i Culoz.

Det kommer troligtvis att gå undan från start, vilket kan ställa till det ordentligt för några av spurtarna. Hamnar de efter tidigt i loppet kan de tappa mycket tid, och eftersom etappen är förhållandevis kort finns det inte lika mycket tid att spela med för att undvika att hamna utanför tidsgränsen och riskera att få åka hem.

Foto: Tim de Waele
Foto: Tim de Waele

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.