Snart CX-VM i Valkenburg

Nyheter 1 Feb

På lördag börjar CX-VM nere i klassiska cykelorten Valkenburg i Holland. Vi har fyra svenskar till start, först ut är juniorerna Anton Niederback och Emil Lindgren på lördagen, sedan U23:an Hannes Forsby och elitåkaren Martin Eriksson på söndagen. Dessvärre har vi ingen till start i damklasserna, men inte för att det saknades uttagna utan på grund av återbud. VM är ett av få lopp där man kan följa även juniorer och U23:or via livesändning, så missa inte chansen att göra det nu i helgen via Internationella Cykelunionens hemsida som vi länkar till här nedanför. Bland annat har Emil Lindgren verkligen visat framfötterna i juniorklassen med ett par fina internationella placeringar under året, så det ska bli spännande att se vad han och juniormästaren Niederbach kan åstadkomma. Laget har varit nere och laddat på klassisk CX-mark sedan världscupen i Hoogerheide i helgen som gick, så de bör vara fullt acklimatiserade.

Banchef är ingen mindre än herrdominanten Mathieu van der Poels pappa Adie, och vissa förändringar har gjorts sedan banan var värd för världscuptävlingar förra året. Kanske har Adrie anpassat den för att sonen ska få extra goda chanser att sno världsmästartröjan från dubble världsmästaren Wout van Aert, som sett klart blekare ut än sin blixtrande huvudkonkurrent under säsongen hittills. Banan har hur som helst fått lovord från ingen mindre än Sven Nys, som sagt att det är den bästa på 20 år. Och det är ju bisarrt nog ett uttalande han kan göra, eftersom det uppskattningsvis är ungefär så många VM han har under bältet fram tills han steg över till rollen som ledare härom året.

I damelit måste favoritskapet ligga på regerande mästaren Sanne Cant från Belgien, som vunnit inte mindre än fem av världscuploppen denna säsong. Även om känslan är att hon fått kämpa hårdare för att vinna än exempelvis Mathieu van der Poel i herrklassen. Men det finns också intressanta utmanare, dels de klassiska crosskonkurrenterna, men också en sådan som sjufaldiga världsmästerinnan Marianne Vos som ju har hemmaplan. Även universal-mästarinnan Paulinne Ferrand-Prevot blir intressant att följa, och man kan ju aldrig räkna bort någon med hennes potential och kapacitet. Spännande tävlingar blir det hur som helst!

Anton och Emil: kl 11 lördag

Hannes: kl 11 söndag

Martin: kl 15 söndag

http://www.uci.ch/cyclo-cross/news/article/live-185231/

2 kommentarer

Ronny 1 Feb

Lommer PFP till start efter vurpan förra helgen? Neff gör ju inte det..

Svara
    Henrik Hågård 1 Feb

    Hon skrev ”For sure I will be in the worlds on Saturday and I will fight as much as I can”, så tycker det verkar lovande! Men det var en rejäl vurpa!

    Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.