Jonas Ahlstrand och Linn Gustafzzon vinnare i Engelbrektsturen

MTB tävlingsnyheter 24 Jul 2016
13716184_1159052104153240_3225582313491748421_n
Knapp men tydlig seger för Ahlstrand

När Engelbrektsturen avgjordes i Norberg idag var det Jonas Ahlstrand som drog det längsta strået bland herrarna. Ahlstrand, som vi lärde känna närmare i Cycling Plus nr 3/2016, är ju framförallt landsvägsåkare och spurtspecialist i Cofidis Pro Cycling Team, men på hemmaplan representerar han Team Ormsalva Elit. Ganska tidigt i loppet gick Ahlstrand loss tillsammans med Emil Lindgren från Serneke Allebike, och dessa båda herrar fick sedan göra upp om segern i en spurt inne i Norberg. Emil Lindgren är snabb, men när man ställs mot en spurtspecialist av internationell klass är det svårt att hävda sig. Med tanke på Lindgrens fysiska problem under XCO-SM härrom veckan där han fick bryta i ledning på sista varvet, är det dock glädjande att se honom kämpa om segern. Vi gissar att dessa båda herrar kanske håller på och värmer upp för att göra upp på Cykelvasan om ett par veckor, och i så fall blir de nog inte att leka med. Tredjeplatsen kneps av Michael Ohlsson, också från Serneke Allebike, som var en och en halv minut efter ledarduon, och själv en minut före fyran Alexander Wetterhall.

Damerna hade egen start 10 minuter innan resten av fältet
Damerna hade egen start 10 minuter innan resten av fältet

XCO-specialisten Linn Gustafzzon vinnare på damsidan

I damklassen var det en mer överlägsen segrarinna, och här skapades luckor redan under första delen av loppet som sedan växte till betryggande avstånd innan målgången i Norberg. Man måste säga att 1994 är en väldigt bra årgång på inom svensk MTB på damsidan. Såväl vinnaren Linn Gustavzzon från Borlänge CK, tvåan Felicia Ferner från samma klubb, och Jenny Rissveds är födda detta år, och alla tre representerade Sverige på EM i XCO i U23-klassen tidigare i år. Vinnaren Linn Gustafzzon är ju XCO-specialist, men kunde alltså idag ändå vinna med hela fyra minuter på den snabba och ganska lättåkta banan.

”Det var ju bara en timme att åka till loppet, så jag passade på att åka hit och köra” – säger Gustafzzon, och fortsätter: ”Jag satsar ju mest på XCO, men om det passar in i planeringen kan det bli fler långlopp.”

Vid ungefär två mil när damerna gick in i ett skogsparti fick den bakomvarande cyklisten Isabelle Söderberg problem och fick bryta*, och Gustafzzon kunde gå ifrån. Sedan såg hon aldrig sina konkurrenter mer under loppet. ”Jag visste att jag hade chansen att vinna på en bra dag, även om jag inte är van vid långlopp.” – säger hon. På tredje plats, ytterligare ett par minuter efter Felicia Ferner, kom Emmy Thelberg från Härnösands CK in. Förhandsfavoriten Jennie Stenerhag kom aldrig till start, troligen på grund av sin skada.

*Uppdatering: Vi har senare insett att Isabelle Söderberg blev allvarligt skadad här, med skador på kotor i ryggen och en hjärnskakning. Vi hoppas innerligt att hon tillfrisknar snabbt!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.