Jeppman bakar: Kassettbullar!

Kost/Hälsa 4 Okt 2016

Idag är det en av de större högtiderna som helt klart är värd att fira. Det är inte midsommar, grodor har vi redan hoppat, inte surströmming­s-premiären, julafton eller valborg heller. Nej det är såklart kanelbullens dag vi syftar på!

Som inbiten cyklist och med en fantasi strax över ­genomsnittet är det inte svårt att se likheten mellan en kanelbulle och en kassett, den är ju slående! Idag ska vi baka en klassisk kanel… kassettbulle med kort jästid. Kalljästa kassettbullar blir tokigt saftiga och goda men det är inte alltid man har tid eller lust att baka i närmare två dygn. Här släpper vi allt vad försök till nyttigare alternativ heter och gör bara en god bulle att avnjuta!

Kanske svårt att få till 11-delade kassettbullar…
Kanske svårt att få till 11-delade kassettbullar…

Ingredienser till ca 20 enorma kassetter (typ SRAM XX1-stora)
150 g smör
50 g jäst
0,5 tsk salt
13 dl vetemjöl
1 dl strösocker
5 dl mjölk
2 tsk stött kardemumma

Fyllning
20 g kanel
250 g smör
250 g strösocker
Pensling
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Så fixar du bullfesten

 Kavla degen hyfsat avlång så att du kan rulla den många varv, bre på fyllning och rulla med lätt hand!
Kavla degen hyfsat avlång så att du kan rulla den många varv, bre på fyllning och rulla med lätt hand!

Har du tillgång till en hushållsassistent med degkrok kan det vara en fördel, annars får du använda en stor bunke.

Smula ner jästen i bunken. Smält smöret på spisen, tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och rör om tills dess att all jäst har löst sig.

Tillsätt socker, salt, stött kardemumma och det mesta av vetemjölet. Använd inte färdigmalen kardemumma utan köp hela kärnor och mortla själv, smakskillnaden är enorm!

Arbeta ihop till en smidig och elastisk deg. Det tar ca 5-8 minuter i maskin, något längre för hand.

Täck över med en bakduk och låt degen jäsa i 40 minuter. Om du inte kör intervaller på trainern under jäsningen kan du förbereda fyllningen. Blanda smör, socker och kanel i en matberedare och kör tills du får en jämn och kladdig smet.

När 40 minuter har gått delar du vete­degen i två delar och kavlar ut på mjölat bakbord. Kavla den hyfsat avlång, så att du kan rulla den många varv, runt 30 cm på höjden och runt dubbla bredden är lagom.

Bred på fyllningen och rulla så att du får många varv och en kort rulle, här kör vi på kvalitet, inte kvantitet! Rulla med lätt hand så att du inte plattar till den för mycket.

Skär ca 15-20 mm breda bullar med en vass kniv. Om du bara trycker ner med en degskrapa eller liknande kommer du inte få kassettbullar utan något ihopskrynklat ting.

 När du har din kassettrulle så skär du med en vass kniv, tryck inte kniven genom rullen… då blir det inga fina kassetter!
När du har din kassettrulle så skär du med en vass kniv, tryck inte kniven genom rullen… då blir det inga fina kassetter!

Flytta bullarna till en bakplåtpappersförsedd plåt, täck över med en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader i samma veva så att den hinner bli ordentligt varm.

När bullarna jäst klart penslar du dem med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i ungefär 7-9 minuter. Var med och kika så att de inte blir brända!

Ta ut plåten och flytta över bullarna på galler, låt svalna och montera sedan kassettbullen i (och inte på) bodyn denna gång!

Låt svalna och servera med ett glas mjölk eller en cappuccino!
Låt svalna och servera med ett glas mjölk eller en cappuccino!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.