Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

försäkringsTIPS: Dyr cykel – klåfingrig tjuv

”Det tar ju bara en minut, vad kan hända?” Det är fem minuter kvar till start, toan bara ­MÅSTE uppsökas och cykeln lämnas obevakad mot omklädningsrummets vägg. När du kommer ut är cykeln borta. Stulen. Vad gäller då?

 

Text: Angelica Edvardsson

 

CYPLU-1703-A-044-A-1

Tyvärr är chansen att få cykeln ersatt av ett ­försäkringsbolag borta om cykeln stod olåst vid ­stölden.

Men kan man visa att cykeln varit låst med ett godkänt lås, finns det möjlighet att få tillbaka pengar som delvis täcker en ny hoj. Likaså om det varit inbrott i hemmet och cykeln saknas, för där hör den till lösöret. Kom dock ihåg att lägga till cykelns värde när hemförsäkringen tecknas och lösörets värde uppskattas.

Försäkringsbelopp skiljer
Om tjuven varit framme med bultsax eller vinkelslip och snott din fastlåsta cykel är det flera faktorer som spelar in i vad du får för ersättning. Valet av försäkringsbolag ­kommer först, där Länsförsäkringar har högst försäkringsbelopp utan tillägg.
100 000 kronor är deras maxgräns, vilket är dubbelt så mycket som Trygg Hansa på ­andra plats. Folksams hemförsäkring ersätter som högst upp till  20 000 kronor och IF till 15 000 kronor. Hos dessa kan man dock teckna en tilläggsförsäkring för att komma upp i cykelns värde. Men innan man får ut pengar ska en värdeminskning dras av, beroende på cykelns ålder.

En två år gammal cykel är värd 65 procent av nypriset hos Folksam, medan siffran istället är 70 procent hos Trygg Hansa,
If och Länsförsäkringar. En del bolag drar inte av någon värdeminskning alls de första två åren.

Siffrorna gäller främst saker som inte är väldigt dyra. En tävlingscykel som från början kostade 60 000 har troligen ett högre andrahandsvärde efter fyra år än de 20 % av ­nypriset som exempelvis Trygg Hansa ­ersätter. Då gör försäkringsbolagen en undersökning om marknadsvärdet för ­produkten och räknar ut ersättningen efter det.

På beloppet som tas fram dras sedan en självrisk. Trygg Hansa och Länsförsäkringar drar av 25 %, medan If och Folksam ligger betydligt lägre med sina 1500 kronor oavsett cykelns värde.

 

”Länsförsäkringar har högst försäkringsbelopp utan tillägg. 100 000 kr är deras maxgräns, dubbelt så mycker som Trygg Hansa på andra plats.”

 

Elcykel, kvitto, utomlands, vurpor – vad gäller?
Att få en extra skjuts med el blir allt ­populärare, både bland pendlare och skogscyklister. Så länge cykeln inte räknas som en moped klass 2 har den samma villkor som din landsvägscykel eller MTB i hemför­säkringen (el-assistansen får bara kopplas på under belastning, samt upp till 25 km/h).

Kvitto på cykeln kan efterfrågas, så köper man en dyr cykel är det något man bör ha sparat. Men om cykeln är några år kan det gå att få ersättning ändå.

Annons

Det är inte bara i Sverige som människor har svårt att hålla tassarna borta från andras saker. Så innan du reser med cykel är det bra att kolla upp vad din försäkring täcker. Hos exempelvis Länsförsäkringar och Trygg Hansa är det samma villkor som hemma, under de första 45 dagarna av din resa.

Försäkringsbolag täcker sällan skador som uppstår vid crash på en tävlingscykel och i extremsporter ses vurpor med skador på materialet som en del av sporten. Det gäller oavsett om man tävlar eller tränar. Att få ett kedjebrott ersatt, eller pengar för spricka i ramen som uppstod under en vurpa på en stenig stig, går därför inte att få med hemförsäkringen.

Licensen täcker en del
Däremot är alla cyklister som är medlemmar i en cykelklubb och har löst tävlingslicens försäkrade för vissa skador som uppkommer i samband med träning, motionsarrangemang och tävling genom Folksam. En trasig cykel går det inte att få ersättning för, men däremot kläder och sportglasögon. Villkoret är att skadan krävt vård av en legitimerad läkare, men det går dock inte att få nya skor om dessa skadats.

Skadas kroppen gäller försäkringen också. Kravet är att skadan ska ha uppstått av en yttre oförutsedd händelse och även plåsterkostnader för mindre skrapsår ersätts.

Skador till följd av förslitningar eller överbelastningar räknas inte in i försäkringen, vilket inte heller psykiska besvär gör. Vissa skador är försäkrade fast de inte uppstår genom oförutsett yttre våld, som avsliten hälsena, fraktur, vridning i knät och solsting. Proteser ersätts om de skadats under träning och tävling, liksom skador på tänder.

Går det riktigt illa och olyckan resulterar i dödsfall ersätter licensförsäkringen med 50 000 kronor. Gör skadan att du behöver betala för vård hos en legitimerad läkare ­ersätts du med ett engångs-schablon­belopp, så kallad akutersättning.
Psykiska besvär räknas som sagt inte in, men om psykisk ohälsa är en direkt följd av en traumatisk händelse under träning/tävling ersätter Folksam kostnaden för tio tillfällen hos legitimerad psykolog eller psykoterapeut.

Utanför Sverige
Precis som hemförsäkringen gäller  ­licens­försäkringen utomlands de första 45 dagarna. Dock behöver man ha med sig sitt sjukförsäkringskort (som man får hos försäkringskassan) inom EU, vilket visas upp på sjukhuset för att förenkla betalningen av vårdkostnaden.

Inför tävling utanför Sverige behöver ­cyklistens klubb ansöka om utlands­tillstånd – ett papper som visar att cyklisten är olycksfallsförsäkrad i Sverige, ansökan kan göras på Swecyclings hemsida. Behöver en licenserad idrottare resa hem akut till följd av en olycka måste föreningen ha tecknat en extra försäkring för att få transport­kostnaden täckt.

En extra försäkring behöver också skaffas av aktiva från länder utanför EU och EES som representerar en svensk förening, för att de ska ha rätt till offentligt finansierad vård i Sverige.

Anmälningsavgiften tillbaka
Att inte starta i ett lopp på grund av ­sjukdom kan kännas dyrt, då många ­arrangörer tar över 1 000 kronor i startavgift. Försäkringen Startklar finns hos Folksam och kan man styrka sin sjukdom med ett läkarintyg betalas 100 procent av startavgiften tillbaka.

Försäkringen är främst tänkt för motionärer, som inte är försäkrade med en tävlingslicens.

Startklar täcker liksom tävlingslicensen tandskador och olycksfall under loppet, men för att vara försäkrad under träning krävs Startklar Plus.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.