Dopingproblem kan leda till kriminalisering i Storbritannien "Ett moln hänger över en av våra största olympier"

Nyheter 18 Nov

Damian Collins, ordförande för kultur, media och sportkommittén samt parlamentsledamot, öppnar upp för att kriminalisera doping inom Storbrittanien. Detta efter misstänkta oegentligheter inom brittisk cykling och Team Sky/Bradley Wiggins i Critérium du Dauphiné 2011. ”Ett moln hänger över en av våra största olympier”, säger Collins till Daily Telegraph rapporterar Cyclingnews.

Arkivbild från Wiggins i Touren 2012. Foto: Bruce
Arkivbild från Wiggins i Touren 2012. Foto: Bruce

Collins kommentar kom efter att en rapport, efter 14 månaders utredningsarbete, släpptes som riktade dopingmisstankar mot brittisk cykling, Team Sky och Bradley Wiggins. Rapporten fokuserade kring ett misstänkt medicinskt paket som Team Sky beställde under Critérium du Dauphiné 2011 och som delades ut till Wiggins. Trots ett år av ställda frågor och 37 vittnesmål kan inte UK- Anti Doping fastställa vad som fanns i paketet. Arbetet försvårades eftersom medicinska journaler inte hade sparats, alternativt stulits.

”Jag tycker att det tydligt visar att UKAD inte har de förutsättningar som krävs. UKAD förlitar sig för tillfället på människors vilja att samarbeta. De har ingen laglig rätt att tvinga någon till att prata”, säger Collins.

När Collins får frågan om han tror att doping skulle behöva kriminaliseras svarar han ”Jag tror det”.

”Det här är inget frikännande av någon. Vad som är klart från UKAD’s uttalande är att om Sky och Brittisk cykling hade sparat sina medicinska journaler hade det här kunnat klaras upp mycket tidigare. Det är oacceptabelt. Ett moln hänger nu över en av våra största olympier”, tillägger Collins enligt Cyclingnews.

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.