Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus

Var är bäst att ligga i klungan

Du har en sådan där dag när du känner att du har fullt upp med att hänga med klungan. Du ligger längst bak, bakom två led och sliter för att inte släppa. Du vet att om du släpper nu, kommer det bli mycket jobbigare, och framför allt ensamt de sista milen hem.

Men var ska du placera dig i förhållande till leden framför dig.

Läs mer: Sänk kadensen och cykla snabbare

Specialized har tillgång till en egen vindtunnel vid deras huvudkontor i Kalifornien, och där arbetar men inte bara med att skapa optimalt aerodynamiska cyklar, man försöker också få svar på frågor som den ovan.

Annons

I deras senaste test konstaterades att genom att ligga rakt bakom en cyklist sparar du cirka 45% av energin jämfört om du skulle cykla ensam. Om du istället lägger dig mitt emellan de båda leden, i förhoppningen om att du har två led som bryter vinden åt dig, visar Speciliazeds test att du bara sparar 40%. Det bästa, och säkraste, är alltså att ligga rakt bakom ett av leden om du vill öka chanserna att hänga med klungan hela vägen hem.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=m7NtNa6z_fc]

Lämna en kommentar

Annons