Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

Stevenson del 6 – Avslut/viloperiod

Dags för den sista fasen av säsongen 2012. Rent träningsmässigt sker det inte så mycket under denna period, däremot är det nu det är dags att djupanalysera säsongen som varit och lägga upp en plan för kommande år. Och inom cykelvärlden börjar den nya säsongen den 1 November, så Gott Nytt År!

Utvärdering av del 5, vila, uppbyggnad, formtopp, samt höstsäsong. 1 Juli-1 Oktober
För Er som missade ”del 5” finns den här.
Efter en kort vila (och lite sjukdom) i början av juli, så började jag bygga för de två målen jag hade för höstperioden, Tour of Britain och en VM-plats. Jag skötte allt bra och den blå/gula-tröjan över mina axlar gjorde att det kändes ännu mer motiverande att nå höstens mål. Formen kom smygande veckorna innan Tour of Britain och allt kändes bra på de ”uppkörningslopp” vi hade i Belgien/Holland veckorna innan. Tyvärr hände något veckan innan ToB och kraften kändes som bortblåst, även om jag ignorerade detta då. Starten gick och under den första etappen kändes det som att jag hade åtta etapper i benen redan. Jag tänkte att jag behövde ”komma igång” bara. Tyvärr visade det sig inte vara ”bara” det, utan jag slet på med virusliknande symtom i kroppen och hade svårt att göra mig själv rättvisa. Jag tog mig igenom alla etapper, men mycket mer var det inte. Vilket känns riktigt surt, då jag vet att jag kunde ha varit med och krigat om framskjutna placeringar, med många etapper som passade mig bra. I och med detta insåg jag också att VM var kört och min höstvila började direkt efter målgång av Tour of Britain.

Passen denna period

De är lätträknade. Men jag försöker röra på mig lite, även om det kan bli någon veckas stillasittande. När jag aktiverat mig har det ofta blivit något som inte har involverat en cykel, även om det blivit något pass mot slutet av perioden. Samtidigt har jag även börjat hänga på gymmet, för att förbereda kroppen för lite tyngre uppgifter under vintern. Allt med syftet att vila upp kropp och hjärna inför kommande säsong.

Utvärdering säsongen 2012

Det har känts som en mellansäsong, då jag hade hoppats på att få köra fler race än jag gjort, framförallt på lite lopp med högre nivå än vad vi gjort. Så ser man resultatmässigt är jag rätt nöjd överlag med tanke på omständigheterna jag haft. Utan ”hälsostrul” på Tour of Britain, och under våren, så hade jag med stor sannolikhet haft ännu något mer resultat med mig i säcken efter denna säsong. Det känns som jag har nått upp till den nivå jag hade förra året, då det kändes som jag var i mitt livs form, dock inte kommit över det vilket förmodligen kan härledas till tävlingsmil. Med några fler sådana tror jag att jag hade utvecklas ytterligare fysiskt, dock har jag lärt mig mycket annat i år och sparar den fysiska utvecklingen till nästa år!
De största misstaget var lägret innan jul, som var lite väl hårt med tanke på tid på året och hur det var upplagt. Men nu har jag provat på det och har med mig den erfarenheten för framtiden.
Den roligaste upplevelsen var SM-gulet! Även om Tour of Britain, med all publik, inte kommer långt efter.

Säsongen 2012 i siffror

Antal starter: 42 stycken, det lägsta antal jag haft sedan jag började cykla.

Annons

Träningstimmar: 801:30 timmar, vilket är ungefär vad jag legat på de senaste åren. Dock blir ju volymen träning mer jämfört mot tidigare år, då tävlingsmängden även ingår här. Jag tror dock inte jag ska eller bör öka mängden något, utan sträva mer efter att öka kvalitén till den gräns jag känner att jag klarar av.

Avverkade kilometer: 19019 km på hojen. Vilket inte säger så mycket, då mycket av min träning sker på testcykel. Men det brukar hamna runt där eller lite över. Så med andra ord har jag slitit lite hårdare för kilometrarna när man inte fått lika mycket ”gratisrull” under tävlingar, som tidigare år.

Framtiden

Vad som sker till nästa säsong håller jag fortfarande för mig själv, men jag är rätt säker på att jag kommer att få lite fler chanser att göra resultat i ett starkare lag. Så motivationen att lägga en bra grundträning under vintern finns, med andra ord kommer det bli en kort vinter innan man står på startlinjen igen!

Till sist vill jag tacka alla Er som följt mig här och på vägarna under 2012, året då jag äntligen tog ”tröjan”!
TACK och Gott Nytt År!

Har ni frågor, funderingar, synpunkter, så kanske jag har svaren. Kontakta mig i så fall på [email protected]

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.