Ställ in pedalklossarna

Mektips 19 Apr 2017

1

Om du har för vana att byta ut klossarna med jämna mellanrum riskerar du inte att slita ned dem så mycket att du riskerar att ofrivilligt vrida loss skorna från pedalerna. Dessutom hinner inte bultskallarna slitas ned. Väntar du för länge kan det bli svårt, om inte omöjligt, att skruva bort dem. Peta bort torkad jord från bultarna med en liten skruvmejsel och lite vatten. Använd sen en 4 millimeters insexnyckel av god kvalitet för att skruva ur bultarna moturs.

MBK_336_grime

2

Klossar från Shimano kan monteras på höger eller vänster sko. Har du pedaler från Crank Brothers kan du montera klossen märkt med en punkt på den högra skon (15 graders vinkel) för att enklare kunna vrida ur skon ur pedalerna. Monterar du klossen på den vänstra skon så löser pedalen ut först vid 20 graders vinkel. Placera distansen mellan kloss och sula med den jämna sidan mot klossen.

Pedalbyte-2

3

Fetta in de nya bultarna och för dem genom den konkava sidan av brickorna och sedan genom klossen. Använd 4 millimeters-nyckeln för att skruva klossarna mot den gängade plattan som sitter på insidan av skorna. Dra inte fast dem helt ännu. Du ska kunna justera läget på dem.

4

Justera klossens läge i längsled. En del XC-cyklister gillar att ha klossarna långt framåt för att låta lårmusklerna arbeta, medan du får bättre kontroll om pedalklossarna sitter fast närmare fötternas mitt. Pröva med att dra fast klossarna i dess bakersta läge till att börja med. Flytta dem sedan gradvis framåt tills du hittar en position som du trivs med.

Pedalbyte-3

5

Ställ in klossens läge i sidled. Om du har stora fötter eller klumpiga downhill-skor vill du nog placera klossen mot skons inre del, eftersom det här ser till att skon går fri från vevarmen och att den inte skaver skon ful när du vrider ur.

Pedalbyte-4

6

Ställ in klossens vinkel. De flesta åkare ställer in dem någorlunda rakt, längs med skon. Genom att svagt vinkla in klossen mot stortån kommer du att vrida ur tidigare och vice versa. Men att ställa in klossarna så att de tvingar din fot i en onaturlig vinkel när du trampar kan orsaka knäproblem.

Pedalbyte-5

7

Dra växelvis åt bultarna, lite åt gången, tills de sitter ordentligt. Hoppa upp på cykeln och ta en sväng. Om du är missnöjd med klossarnas läge så lossa på dem, justera dem och dra åt på samma sätt. Repetera tills du är nöjd och upprepa processen med den andra skon.

Pedalbyte-6

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.