Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Kost/Hälsa

Sov dig till framgång

sova_mtb
Bättre sömn får dig att prestera bättre på cykeln

Ta på sockar
Det är absolut inte sexigt och din partner kan ha synpunkter, men många sover bättre med sockar på i sängen. Undersökningar vid sömnlaboratoriet i Basel har visat att kalla extremiteter minskar blodflödet i hela kroppen vilket kan hindra sömnhormonerna. Med varma händer och fötter öppnar dina blodkärl upp sig och det är troligt att du kommer sova bättre.

Bort med kalaskulan
Om du lyckas bli av med bilringarna runt magen kommer det inte bara bli lättare att köra ifrån kompisarna, du kommer också sova bättre. I alla fall om man skall tro en undersökning från John Hopkins Research. Deltagarna i studien gick i genomsnitt ner 7 kilo och förbättrade sina ”sömnpoäng” (som mäter kvalitet och kvantitet) med ungefär 20 procent, speciellt de som tappade mycket i midjemått sov bättre.

Annons

Aktivitet i sänghalmen
Lite sex kan vara ett mycket effektivt sätt att somna lättare. De kemikalier som utsöndras i kroppen under en orgasm, till exempel prolaktin, är kända för att öka känslan av trötthet. Ett annat hormon som utsöndras är oxytocin som tros minska stress i kroppen. Som bonus kan du dessutom förbränna upp emot 200 kcal vilket hjälper dig gå ner i vikt. Men somna inte för tidigt: i en undersökning på 10 000 män uppgav 48 procent att de någon gång somnat när de hade sex. Någon motsvarande siffra för kvinnor hittar vi dessvärre inte.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.