Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

Så gör du ett bunnyhopp

Bunnyhoppet är en av de mest grundläggande teknikerna du bör lära dig på din MTB-cykel. Hoppet kan användas till långt mycket mer än att imponera på mindre duktiga cyklister, och det är en teknik som det verkligen lönar sig att lägga ner en del tid på att bemästra. Du kan använda tekniken till att hoppa över allt ifrån stenar och rötter som annars skulle dämpat din fart, till andra cyklister eller hinder som plötsligt ligger på vägen framför dig. Även på landsvägen kan bunnyhoppet vara en teknik som kan göra skillnaden mellan att kunna cykla vidare eller krascha i ett potthål. Det finns många skräckblandade historier om cyklister som tvingats bunnyhoppa över medcyklister som plötsligt vurpat.

Bäst är att först lära sig att hoppa med platta pedaler för att sedan gå vidare till pedaler och skor med klossar. Även om klossarna gör det lättare att hoppa är risken stor att du lär dig fel teknik och kommer inte hoppa lika effektivt.

Så här gör du:

bunny

 1. Komprimera
  För att komma så högt som möjligt måste du ladda upp cykeln med energi, precis som du spänner en fjäder. Komprimera dig själv och fjädringen och gör dig redo för att hoppa upp.
 2. Dra upp
  Använd den lagrade energin och res dig snabbt upp samtidigt som du drar i styret och lutar dig bakåt.
 3. Tryck fötterna framåt
  Sträck på dina ben och tryck fötterna framåt för att fortsätta framhjulets rörelse uppåt. Ställ dig upp och börja röra kroppen framåt på cykeln.
 4. Hoppet
  Det är nu du ska lyfta bakhjulet. Skjut fram armarna framför dig samtidigt som du lyfter fötterna för att avlästa bakdelen av cykeln.
 5. Landningen
  När du är i luften måste du förbereda dig på landningen. Även om cykeln troligen har dämpning måste du minimera påfrestningen på cykeln när du landar. Böj armar och ben för att absorbera landningen.

ställningTIPS

Avstånd
För att lära dig bedöma avståndet kan det vara bra att börja träna på en tom parkering. Använd de vita strecken som hinder och öka gradvis farten mot dem. Ju fortare du kör, ju tidigare måste du inleda hoppet.

Annons

Öka stegvis
Bygg en bunnyhoppställning med tre trälistor och ett par klämmor. Öka gradvis höjden efterhand som du blir bättre.

Bli en filmstjärna
Filma dig själv från sidan när du hoppar. Titta på filmen i slowmotion så kommer du snart se vilka delar av ditt hopp som du behöver förbättra. Träning ger färdighet.

Bli trött
När du känner att du börjar behärska dina bunnyhopp, lägger du in lite teknikträning efter intervallpassen och fortsätter att nöta teknik även när kroppen och hjärnan börjar få slut på energi. Det är i de lägena som det verkligen gäller att sätta tekniken rätt.

 

Tags : bunnyhopp

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.