Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
ExtraMektips

Så byter du dina bromsklossar

 

byt bromsklossar

I går berättade vi om hur du cyklar säkrare i höstrusket, och ett av tipsen var att se till att du har fräscha bromsklossar på din cykel. Så här enkelt är det att byta och ställa in dem.

Säkerhetskontroll
Du bör göra det till en rutin att kontrollera både fälgarna och bromsklossarna inför varje cykeltur. Konkava eller repade fälgar innebär att det är dags att byta ut dem. Bromsklossarna skall vara rena från smuts och damm och skall bytas ut innan de är så nedslitna att mönstret är bortslitet eller förslitnings
indikatorn visar att det är dags att byta. Se till att ytorna är rena genom att torka av dem med såpvatten. Det kommer att förbättra prestandan på dem och utöka livslängden – speciellt om du kör när det är blött ute.

Nytt gummi
Många bromsar låter dig byta ut enbart själva gummit i bromsklossen (om du behöver byta hela klossen inklusive fästet läser du vidare på punkt 3). Låt klossen sitta kvar i bromsoket och lossa eventuella skruvar som håller fast gummiklossen. Använd en tunn skruv­mejsel för att lyfta kanten av klossen ut ur fästet. Dra ut klossen ur fästet och rengör hela fästet noga innan du monterar i en ny kloss och spänner åt fästskruven igen.

Annons

Nya klossar
Om du skall montera nya bromsklossar bör de helst vara lite vinklade med den främre delen närmast fälgen. För att få till avstånden rätt kan du sätta in ett kreditkort eller motsvarande mellan fälgen och klossens bakkant. Spänn sedan fast insexskruven så att klossen varken kommer åt däcket eller ligger innanför bromsytan. Om dina nya bromsklossar har ett öppet hål, se till att det pekar bakåt.

Vajrar
När du har monterat dina nya klossar kan du också behöva justera vajrarna. Börja med att lossa eventuella snabb­spännen. Lossa sedan insexskruven som spänner fast vajern och vrid justerskruven ett par varv motsols. Pressa klossen mot fälgen och spänn vajern så hårt du kan innan du spänner åt skruven mot vajern.

Rätt avstånd
Du bör ha mellan 2-3 mm avstånd mellan bromsklossen och fälgens bromsyta. Om avståndet är lite för stort eller för litet kan du göra den sista finjusteringen med justerskruven som sitter på vajern, eller vajerfästet. Efter att du gjort justeringen bromsar du hårt ett par gånger och kontrollerar att avståndet mellan bromshandtaget och styret inte är för litet och att inte vajern glider i fästet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.