Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Kost/Hälsa

Fixa dina egna energikakor

Temperaturen blir allt högre för varje vecka och det blir allt roligare att ge sig ut på riktiga långpass. För att inte köra in i den ökända väggen och bonka är det viktigt att fylla på med lite extra energi, framför allt på de längre passen.

det finns mängder med olika bars och energikakor i butikshyllorna, men vill du verkligen veta vad det är du stoppar i dig och samtidigt spara några kronor till nästa cykelköp så är det rätt enkelt att slänga ihop några hemma i köket. Varför inte nästa gång aprilvädret spelar oss ett spratt och färgar våren vit igen…

Så här gör du våra egna favoriter

Nöt-, honungs- och fruktrutor

Ingredienser:
100 g sötmandel
50 g valnötskärnor
50 g skalade solrosfrön
100 g havregryn
2 tsk kanel
2 tsk socker
50 g russin
100 g torkade aprikoser
100 g smör
100 g flytande honung

Pris: ca 3 kronor/ruta
Tidsåtgång: ca 1 timme
Näringsvärde per ruta: 175 kcal, 4 gram protein, 11 gram fett, 16 gram kolhydrater.

Annons
R1_1
Skiva och hacka de torkade aprikos­erna i små bitar. Du kan även byta ut dessa mot plommon, fikon, ananas eller annan torkad frukt.

 

R1_2
Hacka sötmandel, valnötskärnor och solrosfrön och blanda dem tillsammans med havregryn, russin och aprikoserna i en stor skål. Havregrynen kan även bytas ut mot rispuffar, och istället för solrosfrön kan du använda pumpafrön eller linser.

 

R1_3
Täck en form med bakplåtspapper och häll blandningen i denna. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och pressa samman blandningen med dina händer.

 

R1_4
Låt hela blandningen svalna i kylskåpet i minst 30 minuter. Vänd därefter upp hela kakan på en skärbräda och skär upp den i 20 jämnstora kakor. Packa in dem i bakplåtspapper eller plastfolie.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.