Fixa dina egna energikakor

Kost/Hälsa 17 Apr 2015

Temperaturen blir allt högre för varje vecka och det blir allt roligare att ge sig ut på riktiga långpass. För att inte köra in i den ökända väggen och bonka är det viktigt att fylla på med lite extra energi, framför allt på de längre passen.

det finns mängder med olika bars och energikakor i butikshyllorna, men vill du verkligen veta vad det är du stoppar i dig och samtidigt spara några kronor till nästa cykelköp så är det rätt enkelt att slänga ihop några hemma i köket. Varför inte nästa gång aprilvädret spelar oss ett spratt och färgar våren vit igen…

Så här gör du våra egna favoriter

Nöt-, honungs- och fruktrutor

Ingredienser:
100 g sötmandel
50 g valnötskärnor
50 g skalade solrosfrön
100 g havregryn
2 tsk kanel
2 tsk socker
50 g russin
100 g torkade aprikoser
100 g smör
100 g flytande honung

Pris: ca 3 kronor/ruta
Tidsåtgång: ca 1 timme
Näringsvärde per ruta: 175 kcal, 4 gram protein, 11 gram fett, 16 gram kolhydrater.

R1_1
Skiva och hacka de torkade aprikos­erna i små bitar. Du kan även byta ut dessa mot plommon, fikon, ananas eller annan torkad frukt.

 

R1_2
Hacka sötmandel, valnötskärnor och solrosfrön och blanda dem tillsammans med havregryn, russin och aprikoserna i en stor skål. Havregrynen kan även bytas ut mot rispuffar, och istället för solrosfrön kan du använda pumpafrön eller linser.

 

R1_3
Täck en form med bakplåtspapper och häll blandningen i denna. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och pressa samman blandningen med dina händer.

 

R1_4
Låt hela blandningen svalna i kylskåpet i minst 30 minuter. Vänd därefter upp hela kakan på en skärbräda och skär upp den i 20 jämnstora kakor. Packa in dem i bakplåtspapper eller plastfolie.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.