Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Övrigt

Filmtips: 3 cykeldokumentärer

Piskar regnet mot fönsterblecket eller visar termometern -20? Vill du hellre kura ner dig under en filt i soffan än sätta dig i sadeln? Fördriv tiden med någon av dessa tre cykeldokumentärer tills solen tittar fram igen!

Foto: Jesper Andersson
Foto: Jesper Andersson

Bradley Wiggins – a year in yellow (2012)
I förebyggande syfte, ifall den där Bradley Wiggins skulle klara av att vinna Tour de France, började BBC att spela in en dokumentär om den brittiske proffscyklisten nästan ett år innan loppet startade. Det är en berättelse om hur stor hängivenhet som krävs för att vinna världens största och mest prestigefyllda cykellopp, men vi får även följa Wiggins på ett väldigt privat plan.

Många av intervjuerna är gjorda hemma i hans vardagsrum, barnen och frun Cath är ofta med. Bradley må vara en citatmaskin, men vi tycker att Cath levererar det bästa svaret när hon får frågan om hur Bradley är som person. ”Menar du Brad, cyklisten eller Brad, min make? De är två helt skilda personer”. Ett ganska talande svar för hur det lär vara att leva med en proffcyklist av Wiggins kaliber.

Några andra höjdpunkter är scenerna från Team Skys följebil när lagkamraten Chris Froome i princip attackerar sin kapten, och när han efter sitt OS-guld åker hem till sin mors lägenhet, på samma ställe som han växte upp, för att titta på velodromcyklingen på en liten tjock-TV. Briljant!

Thereabouts (2014)
De australiensiska bröderna Morton har haft fina cykelkarriärer, storebror Gus var lovande som junior och lillebror Lachlan är för tillfället proffs i Garmin-Sharp. Men Lachlan har börjat tröttna på det strikta leverne som proffslivet innebär och de inrutade träningsrutiner som krävs för att bli bäst. Han ser ingen glädje i cyklingen längre och längtar tillbaka till tiden då han och hans bror spontantävlade mot varandra på varje träning.

Tillsammans ger de sig ut på en 2500 kilometer lång resa från den australiensiska ­östkusten mot Ayers Rock i öns mitt, ju längre in i landet de kommer desto mer intressanta blir samhällena de stöter på. I sann hipsteranda cyklar de i allt annat än lycratröjor – T-shirt i bomull, jeanskjorta (!) eller barbröstat är det som gäller.

Annons

Filmen har ett bra djup och de två bröderna filosoferar mycket kring vad som egentligen spelar roll i livet och varför de älskar cykling. En fin inspirationskälla när du känner att träningsmotivationen tryter!

A Sunday in Hell (1974)
Det har gjorts otaliga dokumentärer om det legendariska loppet Paris-Roubaix, och den här tycker vi är obligatorisk att se om man gillar cykelhistoria och cykelkultur. Den skildrar kampen mellan giganter som Eddy Merckx, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck och flera andra av samtidens storstjärnor.

I den danskproducerade filmen får man följa med bakom kulisserna i de rivaliserande lagen inför och under loppet. Maertens äter biff till frukost, Merckx justerar neurotiskt och minutiöst höjden på sin sadel och hela loppet stoppas i en timme av strejk­ande och protesterande fransmän.

Hela atmosfären kring loppet skildras på ett fantastiskt sätt och man får en känsla av att komma väldigt nära både cyklister och åskådare. Att flera av förhandsfavoriterna kör bort sig längs vägen och att en underdog vinner gör det hela bara ännu bättre.

Läs merVeckans träningspass – Styrkefyror
Läs mer: Träningsplanering för cyklister – Sätt smarta mål
Läs mer: Rissveds 2014 – “En medalj på OS hade ju varit något”
Läs mer: Ny förbundskapten för MTB-landslaget

Artikeln publicerades ursprungligen i Svenska Cycling Plus 7-2016.

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.