Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

En vecka kvar – sistaminutentips till Cykelvasan

Tiden går fort och nu är det bara lite drygt en vecka kvar till startskottet i Berga by och för resan ner till Mora. Det kanske är lite sent att börja träna nu om du har ambitionen att vinna, däremot tänkte vi dela med oss av några saker som kan vara värda att tänka på med sju dagar kvar till start.

Cykel och material
Se till att alla delar på cykeln är i gott skick. Lägg några hundralappar på att ge din sköna lite kärlek. Ett par fräscha däck med ett mönster du är van vid, nya vajrar och eventuellt höljen samt en väl rengjord drivlina är några småsaker som inte behöver kosta så mycket men som kan göra stor skillnad. Se också till att du har den personliga utrustningen som krävs. Hela skor med fräscha klossar, en okraschad hjälm, handskar och ett par byxor du är van vid. Vid det här laget är det dumt att laborera med för mycket nya prylar.

Planera sista veckan
Har du koll på upplägget sista dagarna inför start? En del vill köra korta och hårda pass inför race, andra föredrar långa pass och en del mer vila. Har du höga mål och en strukturerad uppladdning så kan det vara smart att träna lite mer på egen hand sista dagarna. Vet du att tempot brukar trissas upp på distanspassen så är det kanske bättre att köra på egen hand så att du inte lockas med i frestelsen att köra slut på kroppen, om det inte är planen. Se till att köpa hem de prylar du ska ha med dig till tävlingen. Det mesta går såklart att få tag på uppe i Sälen men vill du dricka den där sportdrycken du är van vid så är det bättre att ha med sig den än att försöka hitta den på plats.

Simulera racet
Som vi nämnde i våra tidigare tips så kan det vara vettigt att göra en racesimulering. Dameliten startar först och lämnar Sälen 07:30. Vill man äta tre timmar innan start så blir det en tidig morgon… Testa att efterlikna racet så mycket som möjligt. Hastigheten blir såklart svår eftersom du sannolikt inte har en klunga på 40 cyklister att hjälpas åt med. Gå upp och rulla iväg samma tid som du startar och försök klämma in rätt distans, ät och drick som du tänkt göra under racet och känn efter så att kläderna inte skaver. Lite öm bak är fullt normalt.

Annons

Till start
Frukosten är på plats och det är dags att rulla ner till startfållan. Tänk på att fållan öppnar en timme innan start, vill du stå långt fram i fållan så kan det vara vettigt att vara där när den öppnar. Är allt klart nu? Nummerlapp och chip, har du pumpat däcken, packat ryggfickorna med ätbart, slang, pump och kanske ett litet multiverktyg. I fjol var det kallare vid Cykelvasastarten än på Vasaloppet… Lite varma överdragskläder kanske inte är en så dum idé. Vid starten får man skicka en väska till Mora, ska den kanske innehålla en bilnyckel och en telefon? Det är trist att komma till Mora och inse att bilnyckeln är nio mil i fel riktning.

Sist men inte minst…

Slutligen vill vi bara uppmana alla att ha roligt, vara goda medmänniskor och se efter varandra. Banan i sig är inga konstigheter men med så många cyklister så finns alltid risken att det blir en och annan krasch. Undvik hetsiga och dumma omkörningar. Det finns gott om tid och plats att köra om på så även om du är stressad så försök att köra som folk! Om olyckan skulle vara framme så stanna till på ett säkert sätt och se till att det inte är något allvarligt. Cykeleksem så som ett skrubbsår är inte så farligt men om någon ligger och är allvarligt skadad så stannar man och tillkallar hjälp.

Har du införskaffat allt du ska ha med och äta och dricka under loppet?
Har du införskaffat allt du ska ha med och äta och dricka under loppet?
Skriv ut och laminera en packlista som du alltid använder när det är dags för race! Det är lätt att glömma små men ack så viktiga saker, en klassiker för de som packar in cykeln i bilen eller på ett takräcke är att hjulaxlarna ligger kvar hemma…
Skriv ut och laminera en packlista som du alltid använder när det är dags för race! Det är lätt att glömma små men ack så viktiga saker, en klassiker för de som packar in cykeln i bilen eller på ett takräcke är att hjulaxlarna ligger kvar hemma…
Kolla vart du ska hämta ut nummerlappen och glöm inte att fästa den på cykel och tröja.
Kolla vart du ska hämta ut nummerlappen och glöm inte att fästa den på cykel och tröja.
Tags : Cykelvasan
Jesper Andersson
Jesper ”Jeppman” Andersson är en elitsatsande cyklist tävlandes för Cykelhuset i Upplands Väsby med Knivsta CK som klubbtillhörighet. Helst av allt susar fram i full fart på sin mountainbike. Han är en idéspruta utan dess like och kombinationen av för mycket energi och tokiga idéer gör att han har många järn i elden. När han inte cyklar spenderar han mycket tid med att nörda ner sig i diverse intressen så som fotografering, kaffe och gud vet vad!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.