Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

Avrunda säsongen på bästa sätt

Det har varit en fin säsong och förhoppningsvis fina träningspass, lopp och tävlingar under året. Nu är det dags att låta kroppen återhämta sig. Men hur ska man göra för att hålla sig borta från det man älskar?

En sista gång
Vi talar oss ofta varma om cyclocross. Har du inte testat det tidigare är det definitivt dags att ge det en chans innan du lägger 2014 års cykelsäsong bakom dig. Cross-tävlingar är korta, intensiva och sjukt roliga. Under oktober och november arrangeras det allt från enkla klubbträningar till svenska mästerskap. Alla med den gemensamma faktorn att det viktigaste är att ha roligt.

IMG_1048_1024Den lätta vägen
För proffsen som har en tävlingssäsong som sträcker sig från slutet av januari till början av oktober är det oftast nödvändigt, både fysiskt och mentalt, att ta ett kortare break från cyklingen. För oss som gör annat än att cykla på dagarna behöver vi inte nödvändigtvis komma bort från cyklingen, men det kanske lämna träningen under ett par tre veckor. Träffa kompisarna och ge er ut och cykla en runda för skojs skull, men var försiktigt så att den sociala cykelturen inte blir en tävling. Det finns gått om tid för att tävla nästa säsong. Nu ska ni ladda batterierna och njuta av cyklingen.

Annons

Planera
Vid den här tiden på året är det optimalt att reflektera över säsongen som varit och börja sätta upp mål för 2015. Om du skrivit träningsdagbok (något vi verkligen rekommenderar) så börjar du med att sätta dig ner med något gott att dricka och gå igenom dina träningsanteckningar. Försök hitta mönster som gjorde dig starkare och ställ dig frågan vad du gjorde inför loppen som inte gick fullt lika bra? Fundera sedan över vad du vill uppnå under 2015. Ställ upp några specifika mål och planera sedan din träning utifrån dessa mål. Använd dig av lärdomarna av vad som fungerade och inte fungerade.

IMG_1135Vintern är på gång
När du satt upp dina nya mål kommer snart insikten att vintern är över oss, med allt vad det innebär av mörker, kyla och halka. Samtidigt är det dags att växla upp träningen och börja samla mil, oavsett väder. Se till att din cykel verkligen fungerar som den ska, och ge den lite extra omvårdnad inför den tuffa årstiden. Blöta och hala vägbanor ställer extra höga krav på bromsar, fälgar och däck, så kontrollera dem extra noga. I nästa nummer av Svenska Cycling Plus berättar vi hur du går tillväga om du är osäker.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.