Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
ExtraTräningstips

11 träningstips för småbarnsföräldrar

Att få barn och att vara förälder är för många av oss det finaste som man kan uppleva i livet. Men vi är också många som är grava träningsnarkomaner, vilka visar sig från sin allra sämsta sida när träningsmöjligheterna dränks i välling och blöjbyten. Det finns ju nämligen en tydlig konflikt mellan att vara den förälder man önskar vara, och att cykelträna som man skulle vilja. 

Träningstips-Småbarnsförälder

Naturligtvis är det cykel­träningen som måste anpassa sig, men det är ändå viktigt att den får fortsätta finnas till på ett livskraftigt sätt. Annars är det svårt att må bra, och i förlängningen att kunna vara där för sina barn och njuta av tiden tillsammans med dem. Så här kommer våra bästa tips för att hålla cyklingen och formen vid liv, samtidigt som man njuter av familjelivet!

1. Träna sent på kvällen eller tidigt på morgonen (när barnen sover)
Den första punkten är självklar, men inte simpel eller enkel att genomföra. Det gäller att ställa om tanken, så att det känns härligt att få ge sig ut och cykla medan somliga gör sig redo att kvällsmysa med chips i TV-soffan. Undertecknad har själv kört intervaller i duggregn klockan 22:30 en fredagskväll, medan han innan barnens födelse kunde gå och vänta hela lördagen på att vädret skulle bli perfekt för en cykeltur.

Men att skaffa barn är ett aktivt val, och istället för att tycka synd om oss själva över uteblivna träningstimmar behöver vi lära oss att njuta av dem när de står till buds.

2. Resan är ett fantastiskt träningstillfälle
Många har vid det här laget lärt sig att cykelpendling kan räcka ganska långt som träning om man hänger i genom hela vintern, och dessutom inte bara segar omkring utan lägger in lite variation och kvalitet. Ibland är det knepigt att lösa hämtning och lämning på dagis om det ligger på vägen, men i vilket fall som helst gäller det att utnyttja detta fantastiska tillfälle till träning. Den tär nämligen inte på föräldrasamvetet som annan träning kan göra, eftersom man bara byter ut den mot att sitta och hytta med näven i en bilkö, eller lukta på andras fisar i en knökfull buss. Om avståndet är för långt kan man alltid cykla halvvägs.

3. Håll dig frisk
Det finns inget som är så frustrerande som att se vecka efter vecka passera medan man halvkrasslig och självömkande bokför noll och inget i sin träningsdagbok. Ofta är denna frustration också en av anledningarna till att det drar ut på tiden, för att man drar igång med träningen innan man blivit frisk. Hur som helst är småbarnsåren en tid av smittskyddsmässig härdsmälta, där handspriten kan serveras i rikliga mängder till varje måltid om man verkligen vill hålla sig frisk, och inte räds att leva ut sin paranoia.

4. Skaffa en bra pannlampa
En bra pannlampa, och annan utrustning som krävs för att man ska kunna både se och synas, är A och O för att den första punkten ska kunna genomföras. Visst kan man köra trainer och testcykel varje kväll, men vi vill ändå slå ett rejält slag för att cykla ute.

Med pannlampa i mörkret behöver man heller inte ens vara snabb för att känna sig som en organisk formel 1-bil, för fartkänslan är på topp hela tiden. Det kan ofta ta emot lite att ge sig ut om man är av bekväm natur, men när man väl kommit igång ångrar man aldrig att man valde bort TV-soffan.

5. Byt gren om det behövs
För många av oss är det viktigt att kunna hävda sig mot konkurrenterna, och att inte känna sig alltför dålig i jämförelse med det fornstora jaget (hrrmm). Enligt vår erfaren­het är detta lättare att göra i discipliner med lite kortare tävlingstid, som exempelvis cykelcross! Lyckas man klämma in ett par intervallpass i veckan är man med i matchen, medan längre tävlingstider gör att det blir viktigare att ha gjort sina distanstimmar för att man ska kunna prestera på topp.

6. Testa lite löpning
Som vältränad cyklist kan du komma tillbaka från en ganska lång runda och känna att du vill köra hårt redan nästa dag (och som en konsekvens av detta bli frustrerad om du inte har möjlighet till det). Men slänger du in ett löppass bland timmarna på cykeln kommer du att få en skön träningsvärk, som gör att du kan vila i dagar utan att bli galen och frustrerad.

Annons

7. Träna hårt, och tro på det
En del lägger ner cyklingen och deppar ihop för att de inte kan samla timmar på samma sätt som de kunde göra innan barnens tid. Men nu vet vi ju att smart och stenhård intervallträning på allvar kan utmana ett traditionellt upplägg med mera mängdträning, så det är bara att köra! HIIT (High Intensity Interval Training) är the shit!

Ibland kan man faktiskt bli en mycket snabbare cyklist av att ha mindre tid till sitt förfogande, för man tvingas köra mer kvalitet, och tänker mer på att träna smart.

8. Skaffa en bra trainer eller testcykel
Ibland är inomhuscykling vår räddning, och denna blir oändligt mycket roligare med bra grejer. Åk inte till gymmet och testa en trött gammal motionscykel, för att sedan avfärda hela konceptet som helhet. Med smarta och effektmätande moderna apparater är det oändligt mycket mer givande, både mentalt och fysiskt. Dessutom finns det nu exempelvis direktdrivna trainers som är så tysta att du i princip kan gunga vaggan samtidigt som du tränar, utan att barnen vaknar.

9. Börja vilan med slutkörda ben
Ibland vet man att träningen kommer få stryka på foten i ett par dagar, om man ska åka iväg med familjen. För att kunna njuta till fullo av detta och slappna av, gäller det som träningsnarkoman att träna ner sig ordentligt innan själva vilan. Hårda pass flera kvällar i rad innan resan gör att du blir rejält sliten, och kan glädjas åt den långa vilan både fysiskt och psykiskt.

10. Vårda dina relationer
Om du har barn tillsammans med någon gäller det att ni har en dialog om era behov, och inte glömmer er egen relation. Det är annars väldigt lätt hänt under småbarnsåren, i synnerhet om den ena parten vill sticka ut och cykla så fort barnen har somnat.

Med ett dygn som innehåller ett begränsat antal timmar finns det helt enkelt en väldigt stor fara att man lever i skift med sin partner, med föräldraskap, arbete och egentid, och tar den egna relationen för given.

11. Ta inte ut det på barnen
Ibland är det ändå svårt att inte bli frustrerad när träningen uteblir, och det är väldigt lätt att denna frustration blir till ett dåligt humör som man sköljer över både barn och partner. Men det är inte deras fel, och ibland får man helt enkelt skärpa sig och vara en vuxen människa, istället för att sura i självömkan över den uteblivna träningen.

Vi är inte offer för vårt föräldraskap, utan vi har valt det med allt vad det innebär. Det mesta med det är ju ändå underbart!

Läs mer:Veckans träningspass – Dantes 15
Läs mer: Träningsplanering för cyklister
Läs mer:Sätt smarta mål

Artikeln publicerades ursprungligen i Svenska Cycling Plus 7-2017

2 kommentarer

  1. Cykelvagn är också ett riktigt bra alternativ de första åren. Då kan man även få in långpass, bara att lägga upp en runda runt hemmet så att man aldrig har för lång väg hem ifall barnen tröttnar. Vi låste fast vår vagn på dagis ifall den ena skulle lämna och den andra hämta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.