Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Randobloggen

Volontär på EM i MTB. Vilken makalös cykelhelg.

Helgen som gick blev en riktig cykelhelg. Cykelklubben La Lepre Stanca som jag är medlem i var en av fyra arrangörsklubbar för EM i MTB i Huskvarna. Övriga klubbar var IKHP, Hallby och Jönköpings Cykelklubb. Samma klubbar som hjälptes åt att arrangera SM i MTB i Hallby för två år sedan. Självklart behövdes det funktionärer och jag satte upp mig på lördagen och söndagen. Fredagen tillbringade jag tillsammans med familjen och när det började lugna ner sig på kvällen så drog jag igång livesändningen lagom till finalerna i XCE. Mina klubbkamrater Marcus och Gustav gjorde ett riktigt bra jobb som kommentatorer och sändningen var riktigt bra producerad. Sjukt kul att se stämningen på arenan och att dessutom få se Svenska hjältarna Emil Linde och hemmasonen Martin Setterberg köra hem guld och brons. Vilken start på EM, både för Sverige och för arrangörerna.

Jag tog cykeln de fyra milen till Huskvarna tidigt på lördagsmorgonen för att vara på plats till 0800 då vi skulle ha genomgång för dagens jobb. Vädret var fantastiskt och Huskvarnaberget stod i full blom med vitsippor överallt.

IMG_4651 IMG_4652

IMG_4673

Riktigt proffsigt uppstyrt med indelning av all personal, utrustning och tydliga uppgifter som var och en skulle lösa. Mina uppgifter under helgen var att vara säkerhetskontrollant och se till att publiken kunde passera banan på förberedda platser och varna cyklister ifall en olycka skedde vid passage av hinder. En rolig uppgift som också gjorde att jag kunde följa tävlingarna på ett bra sätt.

IMG_4666

Lördagens höjdpunkt var damernas U23-race med Jenny Rissveds i en av huvudrollerna. Jenny och Sina Frei gick tidigt loss och ganska snart så ryckte Schweiziskan till sig 30 s som blev en knapp minut i mål. Jenny knep ett silver och Sveriges tredje medalj. Efter det så följde jobb fram till 1930 med Masters och officiell träning. Jag hade funderat på att sova i skogen men kommentator Marcus erbjöd en säng så lördagskvällen avslutades med randosnack, burgare och en välförtjänt öl.

Söndagen innehöll Elitklasserna och herrarnas U23. Det var varmt redan strax innan 0700 när jag trampade uppför Klevaliden. Genomgång, kaffe, utdelning av materiel och sedan var vi på plats 0745 för att bemanna banan. Träningen fram till 0900 var lugn så jag kunde bjuda mina kollegor från IKHP på position 19 på nybryggt kaffe innan U23 herrarna stormade fram genom skogen.

IMG_4672

Två fransmän gick tidigt loss och med några varv kvar så var Victor Koretzky i ensam ledning. Fältet blev väldigt utspritt och många plockades av banan.

Annons

IMG_4674 IMG_4677

Damernas race blev om möjligt mindre spännande då Jolanda Neff var helt överlägsen på den tuffa banan. Alexandra Engen gjorde ett riktigt bra race och körde upp sig till en tolfte plats efter en kontrollerad inledning.

IMG_4682

Nu hade det fyllt på med rejält med publik och Strutsabacken kokade när framförallt de svenska åkarna kämpade sig uppför. Herrarnas startfält var det största med nästan 90 cyklister och flera svenska åkare till start. Vilken grym speed de snabbaste åkarna har på de tekniska partierna och vilket tryck de har uppför, grymt imponerande att se. Tyvärr blev det inte så spännande utan Julien Absalon höll för favorittrycket och var loss redan på andra varvet. Han var i en klass för sig och var nästan 2 minuter före i mål.

IMG_4685 IMG_4689

Efter lite insamling av plastband och lite skräp så var arenan nästan tömd på folk när jag cyklade förbi bilkön ut från arenan och hemåt i det vackra vädret.

Det enda man skulle kunnat önska sig hade ju varit att tävlingarna skulle blivit lite mer spännande. Nu kändes det som att i princip alla race var avgjorda efter mindre än halva loppen och man fick ju glädjas åt att titta på hur otroligt duktiga de var istället för att gripas av spänningen i ett tight race.

Sammanfattningsvis kan man väl knappast säga annat än att det blev ett grymt lyckat arrangemang. Det har lagts ner otroligt mycket tid och kraft på att fixa till en tävling i världsklass. Banan, arenan, media, funktionärer m.m. har fått mängder med beröm och EM i MTB 2016 får stå som bevis för att om fyra drivna klubbar går samman så kan man åstadkomma något riktigt stort. Återstår att se vad nästa projekt blir.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört TCR två gånger. Nu laddar jag för fullt för French Divide och ett projekt där jag tänker cykla höghjuling runt Vättern.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.