Första intrycken av VIBEX vibrationsdämpande Gel och ännu en film.

15 Maj 2016

För en dryg månad sedan skrev jag ett inlägg om VIBEX. Ni kan läsa hela inlägget här om ni är sugna. Kortfattat kan man väl säga att det är en gel som man fyller i hålrum för att dämpa vibrationer. Produkten används i arbetsmaskiner och i sportutrustning såsom motorcykelstyren, tennisracketar, basebollträn m.m. På cyklar är tanken att man genom att fylla på 15 gram i varje ände av styret ska minska de små vibrationerna i styret med upp emot 90%.

IMG_4409 IMG_4410

Jag fyllde 3 av mina cyklars styren och har nu kört en månad på två av dem. Min CX står och väntar på renovering efter vintercyklingen så den har fått vila lite. Min helt ovetenskapliga upplevelse hittills är att produkten fungerar. Jag kan inte bevisa något utan det är bara en känsla. Störst skillnad tycker jag det gör när jag cyklar på sämre asfalt och oljegrus där det vibrerar som mest. Händerna domnar mindre och jag har haft mindre problem med mina fingrar. Som längst med VIBEX har jag kört en 400km brevet med min TREK Boone men nu är säsongen igång på allvar och det är bara 2 veckor kvar till 600km och drygt 4 veckor till det ska cyklas 240 mil runt Irland. Vill ni läsa mer om VIBEX så hittar ni mer information här. 

Det har nog blivit dags för en ny liten film tror jag. Lägligt nog så har en ny liten godbit precis släppts. Luta er tillbaka i några minuter och inspireras att göra lite nya saker med cykeln istället för den gamla vanliga träningsrundan eller motionsloppet.

3 kommentarer

Robin 15 Maj 2016

Tycker du att det fungerar eller är det bara placebo? Kan det inte vara samma sak som att sätta vikter i ändarna?
Tja, jag bara spekulerar men det känns onekligen lite konstigt. Om du skulle fylla hela styret så skulle det vara mer logiskt att vibrationerna skulle försvinna, men en liten klick i ändarna känns lite lite.
Mvh Robin

Svara
  Daniel Johansson
  Daniel Johansson 15 Maj 2016

  Hej Robin
  Min känsla är att det fungerar, jag tycker det vibrerar mindre i styret och händerna känns bättre framförallt efter långa rundor. Sedan om placeboeffekten påverkar, kan jag inte uttala mig om då det är just en känsla jag har.

  Svara
  Olof Corneman 29 Maj 2016

  Hej,

  Michigan State University har gjort många vetenskapliga tester med VIBEX på olika applikationer, bl.a. på cykelstyre och motorcykelstyre.
  Där kan du läsa hur testerna gjordes och vad skillnaden kan bli med olika mängd VIBEX.

  Du är välkommen att höra av dig med frågor.

  Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.