Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Veckans gravelhoj – Pinarello Dogma F10 X-Light

Är det någon som följt Giro d´Italia de senaste veckorna? Visst såg det bra ut för Mitchelton-Scott-åkaren Simon Yates, men vad är det de säger om Den Rosa Svängen runt det italienska stövelformade landet? Easy come easy go, eller en variant på italienska i alla fall. Det som såg ut som en lätt liten spricka i försvaret, blev en genomkokt, episk genomklappning som man inte sett på länge hos en GC-åkare på den här nivån. Tills etappen två dagar senare. Thibaut Pinot, fransmannen som hade gått med det mesta och flesta, drog på sig en svår hammare, så pass svår att mannen blev intagen på sjukhus och blev kvarhållen för observation under natten. Orsak? Dehydration och utmattning. Pinot låg på tredjeplats och höll alltså den sista podieplatsen. Att behöva ge upp en så fin placering på en Grand Tour och dessutom genomgå nesan att langa in handduken inför den 21:a och sista – i GC-sammanhang – högst akademiska platt-etappen in i Rom… Cycling Plus lider med honom.

Men. Gravel var det.

Veckans gravelhoj är Pinarello Dogma F10 X-Light. Inga skivbromsar, inga genomgående axlar, ingen sänkstolpe, inga fästen för skärmar, pakethållare eller Trangia-kök. Inte denna söndag. Men ändå är X-Light ett helt självklart val för varje tifosi som följde Chris Froome på Eurosport under hans 80-kilometersforcering solo uppför Colle delle Finestre:

Chris Froome ger pannbenet och bägge benen uppför Colle delle Finestre på sin Pinarello Dogma F10 X-Light

En attack som tog musten ur oss tittare såväl som mannen själv. Som en av Eddys attacker från förr. Men Froome höll i och tog över den rosa ledartröjan från Yates som hade sett så utomordentligt solid och ostressad ut i bergen. Det kan svänga fort. En rosa tröja som han kommer att föra i mål i Rom idag söndag. I och med denna bedrift har Chris Froome segrat i de tre senast Grand Tour han ställt upp i: Le Tour, Vuelta och nu Giro. Fantastiskt. Men som han själv sa, all gravel-åka påminde honom om grusvägarna i Kenya när Chris upptäckte att cykel kanske var grejen för honom:

Annons
En yngre modell av gravelcyklisten Chris Froome

Läs mer om Pinarello Dogma F10 X-Light här 

Läs mer om Chris Froome här 

Läs mer om Team Sky här 

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.