Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Hur uttalar man “Rapha” egentligen?

“Raffa”? “Raaa-f´a”? “Raapha”? Kontroversiellt barn har många namn. Tidlöst, elegant, ohemult dyrt? Vad vi vet är att Rapha såg dagens ljus 2004 i London. Dess grundare Simon Mottram hade innan dess arbetat som märkeskonsult i 15 år. Som cyklist under 80- och 90-tal, så kände han att de kläder som fanns tillgängliga – på ren svenska – såg ut som f-n. Varför måste man klä sig i en tröja som gör reklam för kärlek och liv bara för att man råkar gilla cykling? I och för sig ingen dåligt tema för en cykeltröja, men ni hajar. En annan tröja – när vi ändå pratar om tröjor – från sent 80-tal som jag var helnere med var denna:

d8a350cebc05bf43552713bc33f77272--cycling-jerseys-vintage

En ikon från en period och hart när synonym med Greg LeMond. Minns fortfarande hur jag for omkring med en sådan tröja i början av nittiotalet. På en vårtur ut på Djurgården hörde jag hur en vårflanör högt frågade sin kollega: “Kolla! Z! Z-TV va?” Självklart hade jag en matchande Giro AirAttack-hjälm med Z-grafik. Och två vattenflaskor med Zorro-Z tryckt på.

Den numera klassiska Z-grafiken skapades för Roger Zannier:s cykelstall som formades för säsongen 1987. LeMond vann Touren -90 med barnklädesjättens symbol på rygg, bröst, armar och ben. Z blev sedan GAN, men det är en annan historia.

I alla fall. Rapha. Deras då första produkt är också nu en av storsäljarna: Classic Jersey. Och det är inte så svårt att förstå varför – en ren, “clean” formgivning med dubbelfokus på både funktion och fashionabel high-fashion, var något helt nytt. Då. Och uppskattas fortfarande då den säljer som smör. Själv blev jag förtjust i Core Jersey i gris-rosa, gräddelin, skärt:

Annons

Skärmavbild 2017-09-20 kl. 21.02.18 Skärmavbild 2017-09-20 kl. 21.02.31

Om man är nyfiken på märket och vill veta mer om dess bakgrund, så finns en längre intervju med Mottram att sjunka ned i här.

Och vill man bara klicka runt på Rapha:s stiliga hemsida går det också bra

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.