Blast from the past Mantis Pro Floater

13 Mar

Richard Cunningham är kanske mest känd i branschen för att ha suttit bakom spakarna på tidningen Mountain Bike Action, men innan han gick över till att snickra magasin var han en respekterad rambyggare och mannen bakom firman Mantis. Mantis modell Pro Floater är allmänt ansedd som en av de tidigaste exemplen av en fram- och bakdämpad mountainbike – som faktiskt fungerade.

Mantis Pro Floater
Mantis Pro Floater

Modellens rykte är sådant att man i vissa kretsar fortfarande talar om den med vördnad i röst och glasartad blick – 25 år efter dess introduktion på marknaden. Pro Floater blev en sådan hit att Mantis inte kunde tillverka dem fort nog för att tillfredställa en köpstark skara cyklister som var redo för nästa blad i evolutionen av mountainbiken. De tidigaste exemplaren var utrustade med ett ”sadelstag” i kromad högglans och är idag särskilt åtrådda på den anseliga retroscenen för MTB-parafernalia och hårdvara.

p4pb6403673

RC som Richard Cunningham kallas, tog klivet från pappers- till digitala medier 2011 när han skrev på för Pinkbike. Vilket för oss till ämnet för dagens bloggpost: RC plockar fram sin gamla Pro Floater ur garaget, tar en sväng i skogen och ser på den med moderna ögon. Mycket läsvärt och rikligt illustrerad med rejäla foton för varje och envar filur med minsta intresse för vår sports historia.

Richard Cunningham med Mantis Valkyrie
Richard Cunningham med Mantis Valkyrie

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.