Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Okategoriserade

Svar till Malin Wollin

Hej Malin Wollin!

Ja, jag vet att jag är lite sen på bollen, det var ju en vecka sen du skrev din krönika. På något sätt hade den lyckats undvika mitt flöde fram till idag.

De som känner mig kan intyga att jag inte är typen av person som brusar upp i första taget, sådär provocerande lugn att klasskompisarna i gymnasiet ibland försökte hitta gränsen “för nån gång måste han ju bli arg”. De fann den aldrig, eftersom jag har Tjuren Ferdinand som idealbild.

När jag läser det du skriver letar jag med lykta efter spår av sarkasm, ironi eller vad som helst som ska få mig att inse att meningen egentligen är den motsatta. Visst har du några humoristiska poänger, men allt som allt tolkar jag det som att du är seriös, att du vill föra fram att folk borde cykla (och springa?) mindre. Och i samma sekund som det går upp för mig att du menar allvar blir jag riktigt förbannad, för första gången på länge.

Det är ett par formuleringar som jag hakar upp mig lite extra på:

“Det är så många cyklister och löpare på vägarna att jag får hamster­hjärta. Och hälften av gångerna kan jag inte bestämma mig för om jag ska hålla ut eller försöka pricka dem med min kofångare.”

Både du och jag förstår att du skriver det här för att plocka billiga poäng, inte för att du på allvar tänker köra på en cyklist. Men jag har tröttnat på att de stora medierna gång på gång släpper igenom citat som rättfärdigar att köra över cyklister. Vad har vi gjort dig? Hur kan det någonsin vara okej att köra på och skada någon annan? Är det okej att slå vegetarianer för att de inte äter kött?

“På slingriga vägar kommer de i sextio kilometer i timmen och vad gör man när man kör väldigt fort i en väldigt skarp kurva? Man gör den vid. Man håller ut så att man hamnar ­någonstans i mitten av vägen. Och det är klart, vill man landa med ett smack på vindrutan till en högst förvånad bil så är det förstås ett effektivt tillvägagångssätt.”

De cyklister som är kapabla att cykla i sextio kilometer i timmen har troligen erfarenhet nog att bromsa innan snäva kurvor. Visst finns det många cyklister som borde lära sig ett och annat om vett på vägen, och är det lite trafik kan man hålla ut en bit i vägbanan, men jag tror inte att någon skulle få för sig att gå över i det andra körfältet. Hur hamnar man då på vindrutan? Var det du som kapade kurvan lite, och så råkade det vara en cyklist där? Är du en i raden av vägarna-är-till-för-bilisterna-trollen?

Annons

“(…) ni har gjort mig till det monster jag har blivit. Jag vill inte känna såhär men vad har jag för val?”

Du lyckas kröna ditt verk med något så fruktansvärt korkat att jag inte vet var jag ska ta vägen. Med exakt samma logik som en våldtäktsman som försvarar sig med att offret klätt sig utmanande försöker du rättfärdiga din ståndpunkt. Jag är medveten om att det är en extrem liknelse, men andemeningen är densamma. “Det är ditt fel att jag är arg, så därför får jag köra på dig”.

Jag är ett stort fan av satir, men skillnaden mellan satir och vad du håller på med är att du istället för att sparka uppåt, sparkar på en grupp som redan ligger ner, som redan får utstå massivt näthat i kommentarsfälten. Folk drar sig för att cykla, till och med slutar, på grund av vad upprörda bilister med diskutabel intelligenskvot skriver. Ja, jag vet att jag inte borde ta åt mig, att du bara ville vara lite “skojig”, men eftersom jag cyklar dag ut och dag in kan jag inte låta bli att beröras. Vad vet du om att det skulle ta död på känslor att cykla? Vad vet du om cykling när du själv aldrig provat? Vad har du för rätt att lägga dig i andra personers liv som du inte har någon aning om?

Nej, ska jag vara ärlig tror jag att upprinnelsen till det du skriver grundar sig i dig själv. Precis som jag tar illa upp för att jag är cyklist så blir du upprörd för att du ser något i tränande människor som du saknar. Kanske önskar du att du också hade tid eller intresse för det, eller åtminstone en ambition med ditt liv.

Skämta hur mycket du vill om våra tighta kläder, dyra cyklar och fula hjälmar, det bekommer mig inte. Men sluta för allt i världen upp med att normalisera våldet mot cyklister. Vad som är en buckla i motorhuven för dig kan vara slutet för någon annan.

 

Här hittar ni Malins krönika.

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

13 kommentarer

 1. Mycket bra! Värt att tillägga är att det där om att köra på cyklister är så hemskt eftersom det finns en liten andel bilister som tänker så. Det är inte på skoj utan det är en verklighet att förhålla sig till som cyklist på vägarna. Som tur är så är en absolut majoritet underbara bakom ratten och ger så mycket plats att det nästan är löjligt.

 2. Bra skrivet. Man funderar ju hur Malin tänkte när hon skrev den där texten. Eller rättare sagt hade otur när hon tänkte. Precis som du skriver så hittar jag ingen ironi i det hon skriver. Hon menar det hon skriver. Men skämtar lite rått om det.

 3. Bra skrivet! Jag blir också förbannad på dessa okunniga intoleranta egofixerade människor som anser att den egna förturen till vägen är mer värt än andras liv och hälsa!

 4. Tyvärr, verkar inte Malin ha insikten att detta triggar “idioter” som nu tror att det är legitimt och skämtsammt att köra riktigt nära oss cyklister som är ute och tränar. Hon är för korkad att begripa att hennes “skämtsamma” inlägg kan i värsta fall resultera i en dödsolycka. Vad skulle denna KORKADE journalisten då säga ? “Tänkte inte på det” ?

  Tänker förmodligen bara på sitt eget “varumärke” som bloggare och inget annat.

  Flesta bilister, turligt nog tillhör inte dessa fåtal idioter utan lämnar utrymme för oss cyklister vill jag tillägga

 5. Herre min skapare – hur kan man ta sig så illa åt av en rätt rolig krönika?

  1. Man tar illa vid sig därför att det händer hela tiden att cyklister blir mordhotade längs vägarna. En del bilister går även från hot till gärning. Detta är inte roligt, detta är inget att skoja om. Ju mer såna här texter ju mer legitimitet får dessa bilister som med berått mod ska toucha cyklister med backspegeln. Det är fullt jämförbart med våldtäkt. Hur kul är en krönika som raljerar om att våldtäktsoffrena får skylla sig själva?

 6. Mycket bra skrivet! Det är just såna bilister som Malin sommåste förstå att vägen inte är deras ägodel men ska delas!
  Värdelös krönika, I am sorry

 7. Det förekommer ju inte så sällan numera att cyklister blir medvetet påkörda eller prejade av vägen. Ofta med mycket allvarlga skador, eller död som följd. Alla cyklister vet om detta och det är därför vi reagerar så starkt. Det är inte bara osmakligt att skämta om att människor far så illa. Det ökar sannolikt andelen bilister som är beredda att skada cyklister. Eftersom det ju tydligen är ok att attackera dessa avhumaniserade individer som man till slut, under trycket av ovanstående koketterande propaganda, faktiskt tycker får skylla sig själva.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.