Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Ny kamera

Nu skall det bli om inte ordning på torpet så åtminstone bitvis bättre bildkvalité här på bloggen – eller bloggarna, nu när det är två av den varan. Men även fortsättningsvis kommer det flesta bilder tagna från diverse utflykter per velociped vara tagna med en styck mobil i form av en HTC One. Så den kvalitén lär inte förändras.

Men de mer stationära illustrationerna kommer att förevigas med hjälp av den här:

 

Fujifilm XF1 - En kompaktkamera med optisk zoom
Fujifilm XF1 – En kompaktkamera med optisk zoom

 

Den beställdes från eBay av en kamerabutik i England som haft den som displayexemplar i en monter enligt uppgift. Uppackad men ny således. Och det kan nog vara med sanningen överensstämmande kan konstateras efter en noggrann okulär besiktning. Inte en repa eller skråma och med all originalutrustning samt klisterlappar och dylikt kvar på själva kameran.

Jo, man behöver faktiskt instruktioner för hur kameran startas I alla fall första gången
Jo, man behöver faktiskt instruktioner för hur kameran startas. I alla fall första gången. Det finns nämligen ingen “On-knapp”

 

Det såg lovande ut så långt. Men sen var det ett par små detaljer som var tvungna att ordnas innan den gick att använda. Det ena är batteriladdaren. Det finns, som bekant för många, ett aber med att köpa saker från de Brittiska öarna. De gillar inte resten av världens standarder och så även gällande el-uttag. En adapter från andra hållet äger jag redan efter London-trippen härförleden. Men vem trodde att jag skulle behöva ändra kontakt åt andra hållet? Från Europeisk standard till Engelsk. Jag hoppades att en sådan kunde återfinnas på närmsta Mediamarkt, Teknikmagasinet, Claes Olsson eller så. Det gjorde det.

 

Annons
UK vs The rest of the World
UK vs The rest of the World

Den andra viktiga detaljen var förstås minneskort. Det visade sig vid snabbt googlande att det hänt en del på de år som gått sen den förra digitalkameran införskaffades. Jäklar i min låda vilken djungel av standarder, hastighet och kapacitet. Men efter en del läsande av lite recensioner och någon forumtråd samt konsulterande med en fotointresserad och kunnig vän så klarnade det i alla fall något.

Det lutade åt något medelstort och medelsnabbt. Kameran är inte av den digniteten att den tarvar maximal hastighet. Det är inte direkt stora bildserier av djur eller sportevenemang som skall förevigas i RAW-format.

Glädjande nog tycks det enorma utbudet faktiskt ha lett till att priserna droppat sen jag kollade sist. Men det var som sagt mycket länge sedan. Då var det närmast en investering att skaffa nytt SD-kort det är det verklingen inte nu. Så det gjorde att ett 8 gigs kort med hög hastigethet i princip inte kostade något.

Nu återstår bara att föreviga min omgivning.

 

/ J – tar del av camera obscura-utvecklingen

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.