Kära medcyklister i trafiken

17 Maj 2016

Idag vill jag småskälla lite och för ovanlighets skull inte på bilister utan på medcyklister. Samma fenomen drabbade mig två gånger på vägen till jobbet i morse. Cyklister som helt sonika kör på fel sida vägen! Den första incidenten föranledde mig mest att väja lite åt vänster på den tomma vägen och skaka på huvudet. Just där det skedde skulle ungdomarna det handlade om svänga vänster mot en gymnasieskola och det går uppför på den aktuella platsen så de valde att snedda över hela vägen. Dessvärre inte i korsningen utan fyrtio meter innan den för att sedan köra resterande bit fram mot svängen på fel sida vägen, mot mig. Det hade blivit mer komplicerat om det kommit bilar samtidigt kan jag säga.

Episod två var något mer allvarlig och resulterade nästan i en smäll och ett ilsket gormande från mig efter den bortflyende med…förlåt motcyklisten. Jag var nu framme vid en cirkulationsplats i vilken jag skulle färdas höger. Jag såg en bil närma sig från andra hållet men bromsa in för en gående på ett övergångsställe. Jag höll därför uppsikt snett bakåt vänster när jag körde in i rondellen för att vara säker på att vederbörande inte fått upp farten igen och var före mig varpå jag skulle lämnat företräde. Men det var lugnt eftersom den gående inte var av den snabbare typen. Jag hade gott om tid.

Desto snabbare var cyklisten som kom från höger. Dock inte på vägen, utan på vänster sida av densamma på cykelvägen som här bara har en fil då det finns en på varje sida vägen! Vederbörande orkade uppenbarligen inte ta sig över till rätt sida och överraskade därför mig totalt. Det var ytterst nära att vi kolliderade och jag blev riktigt förbannad. Det var väl inte helt snälla ord jag skrek varpå han fann för gott att fortsätta avlägsna sig och lika bra var det.

Så dagens trafikregel att tänka på för oss alla är – högertrafik! Den har trots allt funnits ett tag, närmare bestämt återinfördes den 1967 om jag inte missminner mig. Innan dess fanns faktiskt en kunglig förordning från tidigt 1700-tal om att postvagnar skulle hålla till höger vid möte. Sen rådde vänstertrafiksanarki en längre stund däremellan.

/ J – helt bakom styret

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.