Bilgalningar

9 Maj 2017

När skall somliga individer sluta använda sina fordon som vapen och dessutom komma undan med det? I Sverige tycks det i vissa kretsar råda en kultur som närmast glorifierar att ”knuffa till cyklister”, det är någon form av sport. Vill man ha bevis för det kan man gå till närmaste motorinriktade forum eller se på kommentarsfältet i valfri dagstidning efter den senaste incidenten som rapporterats. Oerhört sorgligt med tanke på att det som ligger i potten är skador, lemlästning och i värsta fall död.

Dela vägen

Det är dags att stoppa vansinnet! Det måste bli slut på att det är i princip fritt från straff att hota dräpa någon med ett motorfordon bara för att folk blir lite irriterade och känner sig stressade. Av någon förunderlig anledning fungerar det inte så i resten av samhället. Du kan inte bara tackla ut någon ur kön på Ica eller Coop för att du tycker de är långsamma. Eller dra en knytnäve i ansikten på någon i kön till Systemet för att det tar för lång tid och du är irriterad. Men i trafiken tycks det vara ok av någon anledning. Åtminstone när aggressionen riktas mot de mer oskyddade trafikanterna.

Folk gömmer sig bakom ett ton plåt vilket helt uppenbart blir för mycket för några individer som vars hjärna förvandlas till en infekterad rosthärd. DE människor det handlar om måste inse att vägar inte bara är till för bilar utan för alla, undantaget motorvägar. Det gäller naturligvis inte bara cyklister. Det bor folk längs landsvägarna också. Det körs traktorer, skördetröskor, skogsmaskiner och andra långsamgående fordon där. Det finns tamdjur – hästar, hundar och katter. Framför allt finns det BARN i alla åldrar. Från små i barnvagn till något äldre som lärt sig cykla eller som bara är ute och går. På landet finns inte cykelvägar. Där får man färdas där det går. Det vill säga på vägen. Och den skall delas. Alla vägar i Sverige är inte frifartsvägar för stressade blilister.

När skall vi få lagstiftning om det här i Sverige?

Det som återstår av Froomes cykel efter att en bilist uttryckt sitt missnöje
Det som återstår av Froomes cykel efter att en bilist uttryckt sitt missnöje

Tyvärr händer det inte bara här och inte bara motionscyklister. Anledningen till inlägget är att jag just tog del av nyheten att Froome just blivit omkulltacklad av en bilist som retat sig på honom tillräckligt för att förfölja honom och därefter köra på honom med flit.

/ J – snart militant cyklist

2 kommentarer

Margot 9 Maj 2017

Här i Täby ( i den bästa av världar) finns det t o m till synes vettiga människor som är förbannade på bl a cykelpendlare ( till o från kungl huvudstaden för jobb). Dom kör för fort och har löjliga kläder ( lycra?). Mannät också arg för att cykelbanor har breddats. Bilen kommer snart inte fram tror dom. Har vi i Sverige kanske skottpengar på cyklister?

Svara
Daniel 10 Maj 2017

Jaha, och för oss som gillar att höra historien från början vet ju inte vilken incident som ledde till att bilisten blev arg?

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.