Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Livet som cycloholic

Hustomtarnas Kaffeskola – Moccabryggare

En vecka har gått sedan Hustomtarna hade första lektionen i Kaffeskolan och nu är det dags igen. Dagen till ära har de släpat fram moccabryggaren. Med moccabryggaren får man ett riktigt gott kaffe som likt pressen i förra lektionen inte kräver särskilt mycket eller dyr utrustning. En moccabryggare som kostar från 150:-, kaffe och en spis. Bryggarna är i aluminium så jag är osäker på om de fungerar på induktionshäll… Jag har bara använt den italienska Bialettibryggaren med den sköna pekande farbrorn men en billigare fungerar säkert också. På förpackningen står det att den gör espresso men kaffet man får fram har inte den karaktären som det som kommer ur en espressomaskin. Det är lite av en blandning mellan kokkaffe och espresso. De brukar vara märkta med 2, 4, 6, eller typ 9 koppar. Jag har en för 6 koppar. Det syftar på espressokoppar men jag brukar brygga och hälla upp i en vanlig kopp som då blir lagom full.

Moccabryggaren består av tre delar. En vattenbehållare (mitten), ett filter (höger)samt den behållaren i vilken det bryggda kaffet så småningom hamnar.

Annons
Steg ett blir att mala bönor, alternativt dosera färdigmalet kaffe. Nymalda bönor blir såklart godare! De ska malas betydligt finare än till franskpressen men lite grövre än till espressomaskinen. På min Gaggia MDF kvarn brukar jag lägga mig runt steg 9-11. Köper man färdigmalet kaffe bör man ta sådant som är espressomalt. Man fyller filtret till kanten, packa inte utan bara så att det är upp till kanten.  
Fyll den undre delen av bryggaren upp till säkerhetsventilen med kallt vatten. 
Sätt i filtret med kaffet i den undre behållaren och skruva ihop bryggaren. Ställ bryggaren på spisen och slå på värmen. Se till att ha locket stängt. När vattnet i den undre behållaren blir varmt stiger det upp genom det malda kaffet och hamnar i den övre behållaren. När det bubblar och fräser så har allt vatten passerat genom det malda kaffet och det är klart för servering. 
Det är som sagt en fördel att ha locket stängt…
Jesper Andersson
Jesper ”Jeppman” Andersson är en elitsatsande cyklist tävlandes för Cykelhuset i Upplands Väsby med Knivsta CK som klubbtillhörighet. Helst av allt susar fram i full fart på sin mountainbike. Han är en idéspruta utan dess like och kombinationen av för mycket energi och tokiga idéer gör att han har många järn i elden. När han inte cyklar spenderar han mycket tid med att nörda ner sig i diverse intressen så som fotografering, kaffe och gud vet vad!
Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.