Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB

Wengan spurtade sig till en tredje långloppsseger i en rekordfylld Ränneslättstur

Ränneslättsturen
Foto: Arrangörens hemsida

Årets Ränneslättstur i Eksjö såg ut att kunna bli en tungkörd historia efter en veckas regnande och en prognos som utlovad regn under stora delar av tävlingssöndagen. Men vädergudarna höll en skyddande hand över de tävlande och först efter att prisutdelningen var avklarade och de flesta av de rekordmånga deltagarna passerat mållinjen.

Rekord var det i flera bemärkelser. Arrangören kunde räkna in hela 985 anmälda cyklister vilket är ca 150 fler än tidigare rekord. Dessutom var inte bana så tungkörd som många förväntat sig och de två första looparna ute på det militära övningsfältet var betydligt torrare och snabbare än många hade förväntat sig. Det gjorde att såväl herr- som damrekordet kunde putsas.

I herrklassen verkade det på förhand vara upplagt för cupledaren Magnus Darvell att ta hem en seger, men de två senaste loppens segrare och formstarka Mattias Wengelin hade andra planer och efteranmälde sig till tävlingen. Ute på banan kontrollerade dessa två herrar fältet och även om tätklungan innehöll 5-7 man var det dessa två som var de starkaste.

Vad som egentligen hände där ute på banan råder det lite delade meningar om. Darvell sa efter loppet att han försökte trötta ut och hänga av Wengelin, medan Wengelin hävdade att han fick dra hela vägen och att Darvell bara låg på hjul och de gånger som han låg först bromsade för att få upp teamkamraten Mattias Nilsson till täten igen. Upplevelsen av loppet verkar alltså varit delad.

”Det blev för mycket taktikkörning, nästan som ett landsvägslopp, och det tycker inte jag är speciellt roligt”, sa Wengelin efter loppet.

Oavsett vem som gjorde jobbet och stod för taktiken under de första 7 milen var det Wengelin som hade kommandot in på målområdet. Men genom en bra kurvtagning i sista kurvan kunde Darvell smita förbi på insidan, men Wengelin hade krafter kvar och kunde passera igen innan de båda passerade mållinjen på ny rekordtid. Dock med Wengelin några centimeter längre fram än Darvell.

Totalledningen i Långloppscupen behåller fortfarande Darvell eftersom Wengelin missade den första deltävlingen. Men Wengelin tar in allt mer och har idag maximala 300 poäng efter segrar på Långa Lugnet och Lida Loop. Eftersom endast de 5 bästa resultaten av de 8 deltävlingarna räknas behöver Matthias bara se till att vara med i täten på två ytterligare deltävlingar för att det ska bli mycket svårt för Darvell eller någon annan att hota honom i sammandraget. Redan på söndag har Wengelin möjligheten att ta ännu ett steg närmare totalsegern när Mörksuggejakten i Rättvik avgörs.

Annons

Damklassen blev som så många gånger förr en solokörning då Ann Berglund redan vid första depån och spurtpriset hade tagit ett ordentligt grepp om damklassen. En ledning som hon sedan bara utökade allt mer och kunde till slut lugnt rulla i mål med över 10 minuters marginal till tvåan Sanda Salinger som därmed klättar upp till en andraplats i långloppscupen. Leder gör Emmy Thelberg efter två segrar och en andraplats. Emmy körde dock inte Ränneslättsturen då hon istället försvarade de svenska färgerna vid marathon-VM i Österrike där hon slutade på en 33:e plats. Bästa svenska blev Jennie Stenerhag som slutade 28:a. Alexandra Engen passerade första mellantiden på en 21:a plats, men bröt sedan tävlingen.

Topplaceringar Ränneslättsturen 2013:

Herrar:

  1. Matthias Wengelin, CK Natén/Specialized, 2.43.32
  2. Magnus Darvell, Team Kalas Merida, 2.43.33
  3. Lars Bleckur, Cykloteket Racing Team, 2.43.47

Damer:

  1. Ann Berglund, IK Hakarpspojkarna, 3.06.19
  2. Sandra Salinger, Värnamo CK, 3.17.00
  3. Linn Tyllman, Team Corratec, 3.34.02

 

 

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Vattentätt skal till din iPhone

Close