Wahoo Elemnt utmanar Garmin i cykeldatorracet

Prylar 22 Mar 2016
utvald
Rundor och segment som du skapat i Strava synkas automatiskt med din Wahoo Elemnt

Wahoo Elemnt kommer inte att rubba Garmins roll som ledare på marknaden för cykeldatorer, men det är en spännande utmanare som nog kommer att ta marknadsandelar.

Wahoo Elemnt lanserades i Sverige på riktigt i och med Sweden Bike Expo, men under de senaste veckorna har det florerat en del rykten och vi har tidigare sett en prototyp. Men nu är den alltså här på allvar.

Wahoo Elemnt ansluter med andra sportprodukter via ANT+, med mobilen via bluetooth och med internet via WiFi. Det är alltså en enhet som är duktig på att kommunicera. Man har satsat stort på integrationen mot just smartphones i förhoppning om att användarna hellre vill konfigurera enheten via en stor touchscreen på telefonen istället för via knappar och undermenyer direkt på enheten.

Läs mer: Garmin Varia Vision – glasögon som ger dig all info du behöver

För er som inte känner till Wahoo sedan tidigare så är man ett företag som tidigare lanserat produkter som det smarta pulsbandet Wahoo Tickr som även det kommunicerar med både ANT+ och bluetooth (med t.ex. mobil eller cykeldator) och man har även den avancerade trainern Kickr. Störst genomslag har man ändå kanske fått genom sin app Wahoo Fitness som använder mobilen som en cykeldator med GPS. Till den appen kan man även koppla enheten Rflkt som i grunden är en enhet som visar informationen från mobilen på en display så du slipper ha mobilen monterad på styret.

 

elemnt10-1458236431024-jjz0f5ycz2v4-960-540
Analysen av ditt träningspass direkt i mobilen är rätt grundläggande, men informationen synkas direkt med Strava och en mängd andra digitala träningsdagböcker så begränsningen är inte direkt avgörande.

Men till skillnad från Rflkt som inte fungerar utan en kopplad smartphone, är Elemnt en cykeldator som fungerar helt fristående. Eller i alla fall nästan, du behöver en iPhone eller Androidenhet för att konfigurera enheten, men ute på träningsrundan klarar du dig utan mobilen.

För dig som har en sådan telefon går konfigureringen snabbt och enkelt. Du dra och släpper de olika fälten där du vill ha dem och enheten ställer fogligt in sig efter dina önskemål. Har du inte någon smartphone är verkligen inte detta enheten för dig, det går helt enkelt inte att ställa in den utan en ihopparad smartphone.

För dig som älskar Strava erbjuder Elemnt några riktigt sköna funktioner. Du kan till exempel automatiskt ladda upp dina stravarundor till din enhet. Precis som Garmins senaste Edge-datorer så kan Elemnt också hantera inkommande samtal och visa SMS som kommer till din telefon om den finns i närheten.

Läs mer: Svensk forskning förklarar varför korta intervaller fungerar

En stor skillnad med Edge-enheterna så har Elemnt små lysdioder längs med sidorna som kan konfigureras för att blinka om du till exempel ligger över eller under din förprogrammerade fart, puls eller effekt. De kan också användas till navigering där de blinkar åt det håll som det är dags att svänga mot om du följer en förprogrammerad rutt.

Skärmen är monokrom och erbjuder inte färg som de nyare Garminenheterna, men enheten levereras med kartor från Open Street Maps, vilka vi nog tycker slår Garmins egna kartor.


menyer
Elemnt har en inbyggd GPS som mäter fart och distans, men du kan även ansluta klassiska fart och kadensmätare för mer exakta värden. Elemnt kommer säljas antingen som enbart enhet eller som ett paket tillsammans med pulsbandet Tickr och Wahoos kadens- och fartsensorer.

Enheten har tre huvudskärmar: träning, klättring och karta. När du har valt ut vilka fält som du tycker är viktigast inom respektive kategori så kan du zooma in och ut för att se fler (och mindre) eller färre (och större) fält. Skärmen klarar att visa mellan två till tio olika värden på en gång. Du kan också skapa egna skärmar utöver de tre förutbestämda.

Har du enheten kopplad till en mobil, och dina vänner är ute med samma konfiguration kan du till och med se varandra på kartan och följa varandras framfart, eller hitta varandra om ni hamnat på olika vägar.

Förpackningen innehåller tre olika fästen, framför styret, på styrstammen eller tempo. Batteritiden uppges till 17 timmar.

Vi har fått tillgång till en enhet som vi planerar att testa under de kommande veckorna och hoppas kunna återkomma med en mer utförlig recension om hur vi tycker att enheten fungerar senare under våren.

 

Enheten är enkel att konfigurera tack vara att man parar ihop den med sin smartphone och gör konfigureringen där.

4 kommentarer

Sven-Erik 22 Mar 2016

Det finns möjligheter att använda OpenStreetMaps med Garmin GPS, om än inte alla. Det som imponerar på mig är batteritiden: 17 timmar! Skall bli intressant att se om det stämmer.

Svara
  Daniel Evaldsson 22 Mar 2016

  Vi ska ta med den ut på ett par provturer så snart som möjligt så att vi får en indikation på om det kan stämma med batteritiden. Vi fick vårt provex på mässan i söndags.

  Svara
  Daniel Evaldsson 29 Mar 2016

  Nu har vi varit ute och testat Elemnt på ett träningspass på cirka en timme. Vi körde all in och hade alla funktioner igång och hade den hela tiden ansluten med bluetooth mot en medföljande telefon. Under hela passet plingade det upp inkommande SMS direkt på skärmen framför oss och enheten visade i övrigt all tänkbar information. När passet summerades kunde vi konstatera ett en timme käkade upp cirka 15% av batterikapaciteten. Det skulle om batteriförbrukningen är linjär (vilket den tyvärr sällan är), ge en batteritid på cirka 6,5 timmar. Vi kommer fortsätta testandet och ge mer exakta värden på förbrukningen. Speciellt när man inte har den ansluten med bluetooth mot en telefon under träningspasset. Framförallt kommer vi att göra jämförelser mot Garmin Edge 520 som ligger på ungefär samma prisnivå.

  Svara
Martin 22 Mar 2016

Nyare cykelspecifika Garmin kommer med OpenStreetMaps.

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.