Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

VI TESTAR BIKEFIT-APP: BIKE FAST FIT för Iphone

Det är ingen tvekan om att det talas mer om bikefit inom landsvägscyklingen, men kanske borde även MTB-cyklister ägna det lite mer uppmärksamhet? Den optimala tramprörelsen kanske inte är prio ett för den som har fullt fokus på att köra så fort som möjligt när det går nedför, men kör man mycket långlopp, grusväg och enklare stig är det desto viktigare. Appen Bike Fast Fit för Iphone och Ipad säger sig också fungera för alla typer av cyklar, och den ger olika råd för vilka vinklar och mått man bör ha beroende på om det är en MTB, landsvägscykel eller tempocykel. Så, betyder det här att man inte behöver hosta upp mängder av pengar för en riktig bikefit, utan kan göra det helt själv istället? Låt oss se efter!

 

1
Innan man börjar filma kalibrerar man så att filmen tas från rätt perspektiv i alla ledder.

 

Det är ganska enkelt att komma igång med appen, och priset på 50 kronor känns överkomligt när det handlar om cykelrelaterade grejer. Via en överskådlig guide får man sedan reda på hur proceduren går till och var man ska fästa tejpmarkeringar på kroppen. Vissa av dem är enkla att sätta på rätt plats, men andra – som vid axeln – är lite mer kluriga. Sedan monterar man upp telefonen eller plattan och passar in en mall mot cykeln, samtidigt som man håller telefonen rak i alla ledder enligt ett tydligt kalibreringsverktyg. Detta gör att det inte går att mäta från fel perspektiv, och det gäller bara att hitta något stabilt att fästa telefonen eller plattan i. Undertecknad fick också lära sig att det gäller att ha en kombination av trainer/däck som inte vibrerar så mycket att videoupptagningen blir helt skakig, men det kan knappast appen lastas för.

 

2
Efter man filmat får det enkelt att mäta utifrån tejpmarkeringarna.

 

Spela in, analysera, ändra – igen och igen och igen…
Därefter spelar man helt enkelt in en snutt video när man cyklar, och med ”normalt” motstånd. Man kan konstatera att det var klart enklare att analysera vinklarna på videon som producerades av den nya Iphone som undertecknad lånade av en vän, än det var på den gamla trötta Ipad som fick förtroendet vid första försöket. Efter att man spelat in kan man enkelt analysera ett tjugotal olika mått och vinklar, där det kanske mest är knävinkeln, fotvinkeln, höftvinkeln, överkroppens lutning, samt knäets horisontella position i förhållande till pedalen som är de riktigt intressanta på en mountainbike.

 

”EN INTRESSANT APP SOM FUNGERAR RIKTIGT BRA, MEN DEN SKA INTE FÖRVÄXLAS MED DET SOM EN VERKLIGT GRUNDLIG BIKEFIT ERBJUDER.”

 

Appen ger sedan rekommendationer, som att man vanligen inte vill ha mindre knävinkel än 70 grader när pedalen är i sitt översta läge, eller att mtb-cyklister generellt brukar må bäst av en knävinkel på mellan 146 och 150 grader när pedalen är i sitt nedersta läge. Vi märkte att det varierade lite mellan olika mättillfällen, så man gör nog klokt i att åtminstone använda ett antal olika mätvärden, och ta någon slags genomsnitt av dem, eller utesluta dem som känns åt det mer knasiga hållet.

Man kan sedan få en rapport från sin lilla bikefit, antingen i formen av ett dokument eller en video-fil, så att man kan låta andra titta på resultaten.

 

3
Det finns många saker att mäta, men alla är kanske inte lika intressanta.

 

Annons

Själva ändringen då?
Det sistnämnda är inte alls dumt, för om man nu märkt att man har mått som avviker från rekommendationen så kommer man till ett lite vanskligt skede i sin jakt på den perfekta sittställningen – förändringarna! Dels kan det vara lite svårt att som lekman förutsäga alla följderna av olika ändringar, och veta hur kroppen kommer ändra sitt rörelsemönster. Sedan är det också svårt att veta om man faktiskt har goda skäl för att ha just den inställningen som man har, och om man faktiskt bör ändra eller inte. Den omfattande IRL-­bikefit som undertecknad en gång var med om utgick mycket från ens rörlighet och funktionella respektive anatomiska assymetrier (sneda rörelsemönster och sned kropp). Utan en sådan kunskap är det alltså lite svårt att veta om man bör ändra sina inställningar eller inte, baserat på de mått man får fram via appen. Men, man ska nog inte jämföra Bike Fast Fit med en riktig (och kostsam) bikefit, då det vore orättvist på flera olika sätt. Snarare kanske man ska jämföra den med att bara gå på känsla, och då är den ett roligt, enkelt och värdefullt komplement, som absolut fyller en fin funktion.

 

4
Appen ger också rekommendationer på vad som brukar vara lämpliga siffror i de olika fallen.

 

5
Nedan. Man får hjälp att hitta var tejpbitarna ska sitta, men det är inte alltid så lätt i alla fall.

 

SAMMANFATTNING

DÄRFÖR ÄR DEN EN BRA PRODUKT

• Billig att köpa.
• Enkel att använda.
• Tydliga rekommendationer med förklaringar.
• Rolig och intressant, och ett fint komplement till att gå på känsla när man ställer in cykeln på egen hand. Om man är nybörjare är det heller inte så lätt att ”känna” vad som känns bra på cykeln, så då blir det extra värdefullt.

 

DÄRFÖR SKA DEN INTE FÖRVÄXLAS MED EN MER OMFATTANDE BIKEFIT
• Går inte att få reda på så mycket om klossplacering och lutning på sulorna, fast detta är en av grundstenarna i många typer av bikefit.
• Ingen omfattande analys av knäets rörelser i sidled.
• Tar inte i sig själv hänsyn till individuell rörlighet, bålstabilitet och eventuella snedheter, varken funktionella eller anatomiska.
• Vissa markeringar på kroppen är luriga att fästa rätt utan expertis.
• Det är lite svårt att göra riktigt genomtänkta ändringar, när det finns flera samverkande faktorer.

 

BIKE FAST FIT-appen är bara för Apple-produkter, men det finns en liknande andriod-app för den som inte kan låna eller inte har en i-apparat. Den (Roadie Bike Fit) är dock mer orienterad mot landsväg, så eventuella rekommendationer går nog knappast att utgå ifrån om man är en mtb-cyklist.  

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.