Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB

Vi tar pulsen på tre favoriter inför Cykelvasan

Vi tar pulsen på några favoriter till morgondagens Cykelvasa

På herrsidan ser det ut att bli tuffare än någonsin att ta hem den prestigefyllda segern. I startlistan hittar vi bland annat Matthias Wengelin, som under våren vann i princip allt han ställde upp i, i alla fall i Sverige, och var nära att avgöra Långloppscupen i ett tidigt stadium. Men han har fått konkurrens av Fredrik Ericsson och efter att Matthias kört punka på Finnmarksturen ligger de på delad första plats i cupen. Båda står på startlinjen på lördag.

Efter dessa båda jagar Magnus Darvell som vann Vasan 2010 och har bra rutin och kan banan utan och innan. Jesper Dahlström har en grym spurt och har vunnit de två senaste åren och är han med in i Moraparken även i år så talar mycket för att det kan bli en tredje rak seger.

Dessutom kommer det flera starka norrmän samt Italienaren Tony Longo och han Colobianska klubbkompis Hector Paez. Jag tvivlar på att de rest från Italien för att bara njuta av den svenska naturen.

På damsidan står vår stora MTB-stjärna Alexandra Engen som storfavorit, men hon jagas av flera duktiga tjejer som kört mer på hemmaplan. Framför allt Emmy Thelberg som redan säkrat segern i årets Långloppscup. Men fjolårssegraren Jennie Stenerhag (som ganska nyligen tilldelades segern efter att tyskan Nina Gässler påkommits med fingrarna i pillerburken och blivit avstängd och fråntagen alla sina segrar) vill garanterat ha ett finger med i spelet.

Vi kollar lite närmare på vad några av favoriterna tror om morgondagens lopp:

Matthias WnegelinMatthias Wengelin
”Jag hoppas att det blir lite regn och lerigt så att det blir lite tuffare”, säger Matthias. ”Då blir det förhoppningsvis lite färre som orkar hänga med hela vägen till Mora.

Matthias tycker att hans form känns bra. Träningspassen sista tiden har gått som planerat, och på Finnmarksturen förra helgen kändes benen riktigt pigga. Tyvärr hade Matthias otur och drog på sig flera punkteringar vilket gav en ganska blygsam placering, men med god form och revanschlusta kan Matthias bli riktigt farlig på lördag. Matthias är den enda av de som vi prata med som väljer att köra fulldämpat från Sälen till Mora. ”Jag gillar min S-Works Epic och den fungerar utmärkt även på grus och asfalt. Jag körde den på Gränseritten som har en liknande bana som Cykelvasan, och där vann jag, så den ska nog fungera bra även här”, avslutar han.

Annons

Magnus DarvellMagnus Darvell
”Årets Cykelvasa kommer nog bli riktigt tuff”, tror Magnus Darvell. ”Det verkar vara många som har bestämt sig för att vinna den.” Magnus egen taktik för att kunna ta hem segern är att försöka avgöra innan cyklisterna når Mora, eftersom spurten inte är riktigt lika vass som de snabbaste spurtarna. ”Men det är många starka cyklister med i år, och förhoppningsvis är vi några som kan gå loss tidigare och hjälpas åt att hänga av några så att vi inte blir så många som är med in sista kilometrarna”, hoppas Magnus. Även Magnus tycker att formen känns bra. ”Vi provkörde hela banan igår och det kändes riktigt bra”. ”Jag skadade knät lite på Mörksuggejakten, och fick vila ett par veckor, men jag har kommit tillbaka bra igen”, säger han.

Magnus har tidigare experimenterat med lite olika egna typer av blandningar mellan crossar och MTB. Men i år kommer det bli en helstel 29” MTB för Magnus. ”Det har kommit fram rätt mycket sten över hela banan sedan tidigare år, så jag kommer välja MTB-däck med lite större luftkammare än de crossdäck som jag kört med tidigare år”, avslöjar Magnus.

Bild från Emmy blogg.emmythelberg.wordpress.com
Bild från Emmy blogg. emmythelberg.wordpress.com

Emmy Thelberg
Emmy som redan tagit hem långloppscupen och därmed får ses som lite av favorit till segern kommer att få mycket hård konkurrens av vår stora stjärna Alexandra Engen. Alexandra är ju framför allt duktig på cross-country, men frågan är om Emmy har så mycket bättre uthållighet. ”Det kommer bli tufft, men man måste tro att man har chansen, annars är det kört på förhand”, säger Emmy. Emmy ser det som en kul grej och tycker att formen är på gång. Sista veckorna har inte ägnats åt speciellt mycket cykling utan det har varit mer allsidig träning med mycket löpning och rullskidor. Allt för att vara maximalt sugen på att cykla riktigt snabbt.

”Det kommer att bli viktigt att få en bra position bland killarna uppför startbacken, men samtidigt inte dra på sig för mycket syra”, säger Emmy när jag frågar henne lite om taktik för att hålla koll på de andra tjejerna bland alla killarna. ”Jag har lärt mig att aldrig ha någon kille mellan mig och någon annan tjej om jag ligger på rulle”, säger Emmy. Risken är för stor att något kan hända, och så är chansen borta, trots att det är någon som är helt utomstående som sabbat det.

”Det blir mycket taktik i ett sånt här lopp, men det är svårt att planera något på förväg”, säger Emmy. Det gäller att analysera varje situation och göra det bästa av den.

Emmy kommer att köra med en hardtailcykel och däck med väldigt små dubbar. ”Sedan kommer jag också att köra med betydligt högre lufttryck än vanligt”, säger hon. ”Troligen mellan 1,8-2 bar, mot de 1,3 som jag brukar ha annars”.

 

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Rätt laddad inför Cykelvasan

Close