Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Svenskar utomlands

Vi stämmer av läget med den enda svensken i Giro d’Italia

Det har nu gått en dryg vecka av Giro d’Italia och nio etapper har genomförts. Vi slog en signal till Tobias Ludvigsson för att stämma av läget och höra hur det känns att ha varit delaktig i två etappsegrar och en ordentlig krasch.

Girot inleddes på Irland med ett lagtempo och där gjorde Tobias lag Giant-Shimano relativt väl ifrån sig och slutade på en nionde plats, knappa minuten efter segrande Orica GreenEdge.

Därefter följde två flacka etapper på den gröna ön som båda avslutades med hårda spurter och båda gångerna såg Ludvigsson och hans Giant-Shimano till att lägga upp det optimalt för sin spurtare Marcel Kittel så att han kunde ta hem båda spurterna.

”På spurtetapperna är det alltid helt galet när det börjar närma sig målet. Alla lagen försöker ge sina bästa spurtare optimalt utgångsläge och det blir ofta väldigt rörigt. Min roll var att se till att Kittel var skyddad och hade bästa möjliga position fram till att det är 5 km kvar, sedan har jag jobbat klart för dagen”, berättar Tobias. Ett dagsjobb som han bevisligen utförde med bravur. Men han la inte av bara för att hans jobb för laget var avslutat. På etapp två var han med klungan in, 3 sekunder efter Kittel och på etapp tre handlade det om 11 sekunder.

Tyvärr drabbades Marcel Kittel av feber när de flög ner till Italien efter de inledande etapperna och på etapp fyra tvingas han avstå start.

Tobias gjorde dock ändå bra ifrån sig och på den fjärde etappen var han med den stora tätklungan i mål och klockades för samma tid som etappsegraren på en 24:e plats.

Med 11 km kvar av den sjätte etappen ligger Tobias med bra i täten. Det går fort, ”runt 65 km/h hade vi när plötsligt cyklisterna framför mig ramlar”, berättar Tobias. ”Jag hann inte göra någonting, utan vi gick i backen nästan allihop”. För Tobias och lagets del slutade det ändå bra, och trots att fyra Giant-Shimano-cyklister fick känna på asfalten kunde alla cykla vidare med enbart skrubbsår. Kraschen gjorde dock att Tobias tappade lite flyt och tappade en dryg minut på täten som klarade sig ifrån vurpan. Dagen efter var Tobias tillbaka igen och gjorde ännu en bra spurtetapp där han var med tätklungan in utan att tappa någon tid.

Annons

Helgens båda etapper har varit relativt kuperade och Tobias erkänner att måndagens vilodag var välbehövlig. ”Jag har inte haft de bästa benen de två sista dagarna”, berättar han. ”Jag har kunnat ta mig i mål utan problem, men jag skulle gärna ha velat hitta på något i backarna”.

”Det är inte så oväntat att jag tappar tid på den här typen av etapper, jag är inte så stark klättrare ännu, men om jag har en riktig superdag så ska jag kanske kunna vara runt 30 sekunder efter på en sån här etapp”, berättar han. Nu svarade inte benen som önskat och avståndet till täten blev 7.14 respektive 5.45 på de båda sista etapperna. ”Vurpan har i alla fall inte hindrat mig från att köra som jag har velat”, berättar han.

Efter måndagens vilodag följer en flack etapp och en medelkuperad etapp för att på torsdag följas av ett individuellt tempolopp. ”Jag ser verkligen fram emot tempot”, berättar Tobias. ”Det ska bli riktigt roligt att få jämföra sig med de allra bästa på ett drygt 40 km långt tempolopp.” Jag har som målsättning att kunna ta en topp 10 placering på tempot”, avslöjar han.

Målsättningen med Girot är fortfarande det samma som Tobias berättade om för en dryg vecka sedan. ”Jag hoppas att chansen ska kommer och jag kan gå med i en utbrytning för att sedan ta minst en plats på podiet, men allra helst en etappseger, det hade varit riktigt kul”, avslutar han.

Tobias ligger efter nio av de 21 etapperna på en total 36:e plats, 14 min och 9 sekunder efter följande etappresultat:

Etapp Placering Tid efter Typ
1 9 56 TTT
2 41 3 Flack
3 111 11 Flack
4 24 0 Flack
5 31 23 Medium
6 32 1.05 Medium
7 72 0 Flack
8 41 7.14 Medium
9 56 5.45 Medium

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Mästarna vann första deltävlingen i XC-cupen

Close