Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Intervjuer

Vi pratar med med Aike Visbeek, sportdirektör för nya svenska kontinentallaget

Ett nytt svenskt kontinentallag har sett dagens ljus och bakom spakarna sitter erfarne Aike Visbeek. Alltomcykel.se tog ett snack med honom för att höra mera.

Efter att sveriges enda kontinentallag CykelCity valde att lägga ner sin sponsring efter 2012 års säsong har du tagit över med nystartade laget Unaas Cycling powered by BLIZ.

Berätta lite hur det gått till från idé till verklighet.

Första steget i processen var att de övriga sponsorerna förutom CykelCity (Pölder Sport, Craft, Brålanda etc) visade intresse för fortsatt sponsring.
De ville att jag skulle driva projektet och tillsammans med Björn Nordgaard och Tony Pölder har vi jobbat väldigt hårt för att bygga en stark grund med sponsorer och en organisation. Framförallt Björn har varit en nyckelfigur som sponsormanager.
I augusti kontaktades jag av Emil och Espen Unaas som sponsrade kontinentallaget Argon 18 och undrade om vi kunde arbeta tillsammans.
Efter två veckor av möten och förhandlingar kom vi fram till avtal med dem.

Laget blir halvnorskt med både cyklister och sponsorer, är det lättare att hitta samarbetspartners där?

Cykel är mer populärt i Norge på grund av att Norges cykelförbund har varit ett mer kommersiellt bolag med sina cykelevents. Förutom det så har de två superstjärnor i Hushovd och Boasson Hagen. Enkelt sagt mer pengar i sporten, mer tv tid och mer intresse från media. Våra tidigare resultat i Tour of Norway och internationellt har satt oss på kartan så det fanns intresse för att samarbeta med oss.

Ni kommer vara registrerat hos skånska klubben Höllviken CK, hur kommer det sig?

Som jag sa tidigare så är Björn en av de drivande krafterna bakom projektet och utan honom skulle vi inte vara där vi är nu. Både hans bolag Thinkwise och flertalet andra sponsorer är involverade i Höllviken CK sponsrar också laget. Björn, Ola Hallberg och deras vänner har gjort ett bra jobb med starta upp Höllviken CK så det kändes som den bästa klubben att samarbeta med för oss.

CykelCity har varit en framgångssaga med dig som sportdirektör med många stora vinster både på hemmaplan och internationellt, hur ska ni gå tillväga för att fortsätta vara framgångsrika?

Efter varje säsong har jag och Otto varit suttit oss ner och varit väldigt kritiska när vi gått igenom årets säsong. Vi tittade på vad vi gjort bra och vad vi behövde förbättra.
Vi har en bra plan för förberedelserna som vi vet fungerar. Jag tror den största utmaningen är att bygga en bra organisation men med Mats Hollgren och Gabriella Ekström som team managers kommer det fungera bra.
Det viktigaste är dock att vi satt ihop en grupp cyklister som arbetar bra ihop och är villiga att jobba och offra sig för varandra.

Annons

Du har sagt i tidigare intervjuer att du ska få fram fem cyklister i högsta divisionerna inom fem år varav två (Tobias Ludvigsson och Jonas Ahlstrand båda Argos-Shimano) är klara, vem/vilka tror du är de som närmast kommer ta steget?

Om vi kan behålla den organisationen och det program som CykelCity hade så är fem proffs på fem år realistiskt. För tillfället tror jag på Michael Olsson, Christian Bertilsson och Philip Lindau som visat att de är ”Pro” material i mina ögon.
Michael Olsson har haft lite otur och behöver bara lite mer resultat. Bertilsson har gjort fina resultat men behöver ett år till för att visa att han kan prestera hela säsongen.
Lindau har tagit ett steg till det här året. Han var en av de bästa U23:orna i europa men som Olsson har han haft lite otur i viktiga lopp. Jag tycker fortfarande det är helt otroligt att han inte blev uttagen till VM. De här tre åkarna tror jag mycket på.
Men vi har fler talangfulla cyklister, Fredrik Ludvigsson är t.ex. en intressant talang som snabbt kan bli stjärna.

Byter till ett lite tråkigare ämne.
Den senaste tiden har det ju skrivits mycket om dopingavslöjanden inte bara i cykelkretsar utan även i dagspress, hur kommer ni säkerställa att era cyklister är rena?

Jag ger cyklisterna alternativ. Jag kräver att de lägger stor vikt till alla viktiga detaljer som gör skillnad som mat, träning, core träning etc. etc. De här sakerna kostar energi, men det kan göra stor skillnad och jag gör klart för dem att de vet det.
Energin och pengarna som du behöver lägga på doping och komma undan med det är inte värt fördelarna längre.
Att berätta för dem att de inte får göra det hjälper inte nog. Åkarna som är på gång att bli proffs försöker jag hjälpa genom att ta rätt beslut med vilket lag de ska köra för och vilka de ska arbeta med.
Det är därför vi samarbetar med Team Argos-Shimano som är ett av världens bästa exempel hur man kan vara framgångsrika utan doping.

Slutligen, om du skulle sticka ut hakan lite och gissa antal segrar ni kommer ta i år, vad skulle det bli?

Fem internationella segrar och 25 totalt.

Tack för din tid och lycka till!

Intervjun är gjord av Mikael Tisjö

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Bilder från CX-tävlingarna i Flottsbro
Close