Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Intervjuer

Vi pratar med Matthias Wengelin inför helgen och säsongen

Matthias Wengelin
Foto: Matthias blogg
www.matthiaswengelin.com

Matthias Wengelin har inlett säsongen på ett strålande sätt med segrar i både Varberg och Huskvarna de senaste två helgerna. Inför den kommande helgen uppkommer den första av flera krockar i det svenska MTB-programmet för året. På Lidingö arrangeras det första Lidingöloppet MTB medan man i Västergötland arrangerar årets två första deltävlingar i Swe-cup XC. Det verkar som att Lidingöloppet har lyckats locka till sig de flesta stora namnet och det blir också dit Matthias väljer att åka. ”Jag hade först planer på att åka i Hjo på lördag eftersom Lidingö går på söndag. Hjo hade tidigare en riktigt rolig XC-bana, men nu har man tagit bort den och istället gjort en stadssprint, vilket inte tilltalar mig, så jag åker istället till Stockholm redan på lördag och fokuserar på söndagens tävling”, berättar Matthias.

Matthias påpekar också att det är tråkigt att det finns så många kollisioner i programmet i år. ”Vi är så få som kör tävlingarna så att det är synd att man inte lyckats sprida ut dem bättre”, säger han. Problemen blir extra stora i och med att ett flertal tävlingar tvingats senareläggas på grund av den segdragna vintern.

Matthias mål för året är framför allt att försvara titeln i Långloppscupen och att ta hem någon SM-medalj när det blir dags för det. ”Men det kommer bli tufft, det verkar som att väldigt många duktiga åkare har SM som målsättning i år”, kommenterar Matthias. ”Passar det och jag är hemma kommer jag också att försöka åka så mycket som möjligt av XC-cupen också”, fortsätter han. ”Jag gillar framför allt när det är riktigt stökigt, och det är det ofta på XC-loppen. Men det får bli de cupdeltävlingar som passar in i programmet”, säger han.

Fokus kommer också ligga på de riktigt stora tävlingarna, Cykelvasan, Birkebeineritten och Gränsritten. ”Jag vill gärna ta en revansch på Cykelvasan där jag blev avhängd några kilometer från mål och aldrig fick chansen att spurta om segern”, säger han.

Annons

”Sedan hoppas jag också att jag skall kunna köra så pass bra att jag kan ta en plats i landslaget så att jag får åka EM och VM. Med en så bra start på säsongen som jag har fått så ger det bra motivation att träna vidare”.

Matthias Wengelin
Foto: Matthias blogg
www.matthiaswengelin.com

Motivationen var något som Matthias hade stora problem med för ett par år sedan. Efter ett år i Tyskland 2010 tappade han lusten att cykla och hittade inte någon glädje i cyklingen. ”Men jag fick chansen i Team Kalas som verkligen var snälla och lät mig bli en del i deras lag och vi hade kul ihop”, berättar Matthias. Men efter ett par år i Team Kalas som under förra året blev Team Kalas Merida var det dags för Matthias att satsa på sig själv. Inför den här säsongen har han börjat cykla på Specialized istället och planerar i stort sett allt själv. ”Det blir en utmaning att organisera och planera på egen hand. Specialized är en bra samarbetsparter eftersom de har i princip allt i sitt sortiment. Cyklar, skor, hjälmar och så vidare. Det är bara kläder som jag fortfarande har från Kalas”, berättar han.

När det gäller cykeln så kommer det bara bli 29” den här säsongen. ”Specialized har inte längre någon tävlingsinriktad 26” cykel och förra året hade jag både en 26 och 29 tums att välja mellan, men ju längre jag kom på säsongen ju mindre använde jag 26:an”, avslöjar han. Den här säsongen kommer det bli en fulldämpad 29:a och en hardtail i det Wengelinska garaget. ”Men jag har inte fått hardtailen ännu och jag blir bara mer och mer förtjust i den heldämpade så vi får väl se om jag kommer använda hardtailen något alls. Det blir kanske bara Cykelvasan som jag kör på den”, skrattar han.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Inför Giro d’Italia 2013

Close