Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Mektips

Verkstadens viktigaste VERKTYG

1

1 MOMENTNYCKEL
Världens två i särklass svåraste saker är att undvika att dra en skruv för hårt eller att dra den för löst, och båda är lika otrevliga. Antingen är man orolig att det inte ska sitta och så drar man så hårt att kolfiberstyret pajar, eller så är man orolig för att sabba styret och drar så löst att det lossnar när man kör. Lösningen för att kunna sova gott är såklart en momentnyckel, och denna från Bontrager är vår favorit. 5 Nm snabbt och lätt, precis det som man oftast vill ha där man är och pillar för jämnan.

 

2

2 EKERNYCKEL
Det är inte svårt att lära sig rikta ett hjul, och om man håller hjulen raka och med jämn ekerspänning så håller de bättre. Men man behöver en bra ekernyckel av exakt rätt storlek för att inte sabba nipplarna, i synnerhet om man likt oss är en viktväktare som bytt ut alla nipplarna till aluminium-diton. Vissa måste träs på nippeln ovanifrån, och de är enligt vår erfarenhet att föredra.

 

3

3 KEDJEBRYTARE
Det allra bästa är om man både har en som sitter på multiverktyget man har med sig ut i skogen, och en rejäl brytare som man har hemma i verktygslådan. Den senare kan man då använda till vardags och den förstnämnda slipper man förhoppningsvis någonsin att använda. Eller det vet vi att man slipper, för kedjan går ju som alla vet bara av om man inte har något kedjeverktyg med sig.

 

4

4 LUFTNINGSKIT
Med rätt grejer är det lätt att lufta bromsarna, och det kan vara en riktig trimning av cykeln med välluftade bromsar. Svampighet i denna regionen är nämligen ett säkert sätt att köra under sin förmåga. Se bara till att skaffa rätt grejer för just dina bromsar, och inte minst rätt bromsvätska (mineralolja eller DOT).

 

5

5 LUFTNINGSKIT
Med rätt grejer är det lätt att lufta bromsarna, och det kan vara en riktig trimning av cykeln med välluftade bromsar. Svampighet i denna regionen är nämligen ett säkert sätt att köra under sin förmåga. Se bara till att skaffa rätt grejer för just dina bromsar, och inte minst rätt bromsvätska (mineralolja eller DOT).

 

6

6 KASSETTVERKTYG OCH KEDJEPISKA
Ibland måste man ju tyvärr köpa en ny kassett, men vi gillar också att ta av den för att kunna rengöra den på ett bra sätt utan att få avfettning i cykelns lager. Detta momentet kräver ofta att man tar i lite, så då gäller det att ha ett bra verktyg och använda det på rätt sätt. Annars är det lätt att man slinter, vilket kan göra att handen hamnar med full kraft på ett obekvämt ställe. Som ett knippe ekrar eller så.

 

Annons

7

7 PEDALVERKTYG
Likadant är det med pedaler. Det gör jätteont att köra handen i framklingan, så ett bra och stabilt verktyg för att lossa pedalerna är härligt att äga. Det på bilden är ju inget speciellt pedalverktyg, men det finns också förträffliga sådana som kan vara en mycket bra investering. I synnerhet om man flyttar runt samma pedaler mellan olika cyklar med jämna mellanrum.

 

8

8 BRA GOLVPUMP
Inom mtb är rätt lufttryck i däcken inte bara A och O, utan också nästan allt däremellan på samma gång. Då är det klart att man behöver en pump som gör att man kan ställa in däcktrycket med anständig precision, för att kunna njuta av en gudomlig förening av perfekt grepp, bra rull och tillräcklig stabilitet. Har man en fet pump kanske den också klarar av att blåsa upp ett och annat tubelessdäck dessutom, om man har lite tur.

 

9

9 DÄMPARPUMP
Dämparpump måste man också såklart ha en egen, för det duger inte att låna en i butiken när man köpte cykeln och sedan bara låta det vara. Enligt vår erfarenhet är det lite olika hur mycket luft som hinner smita ut när man skruvar av dem, och det beror också på luftkammarens storlek hur stor roll detta spelar. Men en pump som är bra är positivt för sinnesfriden.

 

10

10 BRA INSEXNYCKLAR
Det förenklar tillvaron betydligt om man har ett par riktiga insexnycklar av lämplig sort i sin verktygslåda. Då kan skräpnycklarna som bara förstör skruvar få ligga kvar i det gudsförgätna skåp där de hamnade efter att Billy-hyllan sammanfogats, och alla blir glada och nöjda. Meka är bara kul med rätt verktyg har vi märkt.

 

11

11 KONNYCKLAR
Om man har hjul med lösa lager är ett par konnycklar en väldigt bra investering, när man vill kunna ställa in lagerspänningen utan att behöva svära, slinta, fulmeka med polygrip eller liknande saker som vi skäms över att vara skyldiga till ibland. Många hjul har ju numera maskinkullager, men lösa kulor kommer nog alltid hålla en plats på marknaden också. I alla fall om vi får bestämma.

 

12

12 BRA MULTIVERKTYG
Det är väldigt negativt för sinnesfriden när en komponent lossnar ute i skogen, man gräver fram multiverktyget, och sedan till sin förfäran upptäcker att det saknar just den dimension som man skulle behövt just då. Ett multiverktyg som passar för ens cykel är därför ett måste som MTB-cyklist, och som vi var inne på tidigare är det ett stort plus om det innehåller kedjeverktyg.

Tags : mektips

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Felix Beckeman tog VM-guld i 4X

Close