Veckans etapper i Tour de France

Artiklar 6 Jul 2015

Etapp 3 Måndag 6 juli

Anvers – Huy

Längd: 159,5 km Profil: Böljande

Mur de Huy är normalt sett slutbacken i klassikerloppet Flèche Wallone (eller Vallonska Pilen), men i år gör den sitt första framträdande på Touren när loppet tar sig från Nederländerna och in i Belgien. Backen är bara 1,3 km lång, men i vissa partier är lutningen hela 19 %, så det krävs gott om explosivitet för att ta sig upp. Tidsavstånden i mål kommer inte vara stora, några sekunder här och där, men det kan vara tillräckligt för att aspiranterna för totalsegern ska bli nervösa.

 

 

Etapp 4 Tisdag 7 juli

Seraing – Cambrai

Längd: 221,5 km Profil: Platt/kullersten

Paris-Roubaix kullerstenar gör en välkommen comeback efter att Lars Boom vann etappen och Vincenzo Nibali drygade ut sin totalledning till Arenberg Porte du Hainaut under förra årets upplaga av Touren. Den gången stod regnet som spön i backen och skapade en kaotisk etapp, där Chris Froome vurpade så illa att han fick bryta och Alberto Contador förlorade ordentligt med tid. I princip vad som helst kan hända på de sju pavé-sektionerna som är tagna direkt från ”The Hell of the North” och tillsammans mäter 13 km. Det här är också första gången som loppet går in i Frankrike på årets upplaga.

Nyckeln till att köra bra på kullerstenarna är en kombination av erfarenhet och ett starkt lag, så banan borde passa Team Sky, Etixx-Quickstep och Trek Factory Racing. Men det går att köra bra även om man inte passar in i mallen för klassikeråkare, vilket Astana bevisade förra året. Det enda som är säkert är att den här etappen kommer att vara en kritisk punkt i kampen om den gula ledartröjan.

 

 

Etapp 5 Onsdag 8 juli

Arras – Amiens Métropole

Längd: 189,5 km Profil: Platt

Efter gårdagens hårde lopp kommer större delen av klungan att önska sig en lite mer normal etapp. De knappa 19 milen från Arras till Amiens kommer vara just det, en relativt normal etapp som troligtvis kommer avgöras i en klungspurt. Mark Cavendisch, Andre Greipel, Peter Sagan och John Degenkolb kommer att vara bland favoriterna. Rutten går delvis över slagfälten vid Somme och vi kommer troligtvis få se en del lokala hyllningar.

 

 

Etapp 6 Torsdag 9 juli

Abbeville – Le Havre

Längd: 191,5 km Profil: Platt

Abeville återkommer som startstad i Touren för första gången sedan 2012, och Le Havre fick faktiskt besök redan 1911. Banan ser på pappret ut som klippt och skuren för en klungspurt, men man ska aldrig underskatta kantvinden som kommer spela en avgörande roll när cyklisterna kör längs med Normandies kust. Kanske hamnar någon på efterkälken när de passerar de fantastiskt vackra klipporna i Seine-Maritime. För tjugo år sedan, när det senast var målgång i Le Havre, vann Mario Cipollini.

 

 

Etapp 7 Fredag 10 Juli

Livarot – Fougères

Längd: 190,5 km Profil: Platt

Ett högst troligt scenario är att en utbrytargrupp går loss tidigt men att sportlagen håller koll i klungan och hämtar in utbrytarna med någon mil kvar. Detta kan vara spurtarnas sista chans på en etappvinst på över en vecka, så de som planerar att bryta innan loppet går in i Pyrenéerna kommer ge allt de har för att visa vad de är kapabla till.

 

 

Etapp 8 Lördag 11 juli

Rennes – Mur de Bretagne

Längd: 181,5 km Profil: Böljande

Lördagens etapp startar i trefaldige totalvinnaren Louison Bobets hemstad och avslutas på toppen av Mur de Bretagne som senast ingick i loppet 2011. Den gången la Cadel Evans grunden till sin totalseger genom en imponerande seger före Alberto Contador. Klättringen är inte lika brutal som Mur de Huy men den passar kraftfulla cyklister som klarar av att spurta uppför, som till exempel Philippe Gilbert.

 

 

Etapp 9 Söndag 12 Juli

Vannes – Plumelev

Längd: 28 km Profil: Lagtempo

De 28 km till Plumelec kan visa sig avgörande eftersom årets Tour innehåller så få tempo-kilometer. BMC, Etixx-Quickstep och Orica GreenEdge är livsfarliga när det kommer till lagtempo, men Sky, Tinkoff-Saxo och Movistar kan nog flåsa dem i nacken, motiverade av att ge sina lagledare en bra position i totalen.

Som alltid är smärttröskel och kontroll två viktiga komponenter för att lyckas i ett lagtempo, och båda kommer behövas med tanke på backen Côte de Cadoudal som kommer mot slutet av banan. Tiden tas på lagets femte åkare, så de starka klättrarna kommer behöva hålla igen lite för att få med sig sina svagare lagkamrater över krönet.

 

 

2 kommentarer

freddan88 12 Jul 2015

Kommer det uppdateras med nästa veckas etapper eller? 🙂
Va lite kul läsning för en som inte är så insatt

Svara
    Anton Persson
    Anton Persson 13 Jul 2015

    Hej, kul att du gillade det! Det kommer ett nytt inlägg med etapp 10-15 alldeles strax 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.