Veckans etapper i Tour de France Vi går igenom etapp 16-21

Landsväg 18 Jul 2016

Etapp 16 Måndag 18 juli

Moirans-en-Montagne – Bern

Längd 206 km Profil Platt

Under etapp 16 gör Tour de France ett sällsynt besök i det östra grannlandet Schweiz. Under dagen kommer man att hylla schweizaren Fabian Cancellara som vunnit flera etapper och burit den gula ledartröjan, och som lägger cykelskorna på hyllan efter säsongen.

Banan, som går genom Jura-bergen, ser ut som en perfekt dag för en utbrytning att hålla undan eftersom klungan borde vara trött på att ta ständiga attacker vid det här laget.

 

Tisdag 19 juli

Vilodag

 

Etapp 17 Onsdag 20 juli

Bern – Finhaut-Emosson

Längd 184 km Profil Bergig

Efter Tourens andra vilodag som spenderats i Bern tar sig cyklisterna tillbaka till Frankrike via UCIs huvudkontor i Aigle och Gardasjön innan det är dags för en av få uppförsmålgångar under årets upplaga.

I slutet av etappen tar man sig an Col de la Forclaz och sedan klättringen upp mot kanten på Emosson-dammen. Det är en tuff stigning (10 km med snittlutning på 8,4 %) och blir bara brantare och brantare mot målgången, sista kilometern lutar det 12 %. Utsikten över den spektakulära dammen vid målet kommer att vara fantastisk.

Läs mer Spana in Peter Sagans Specialized Venge ViAS

Etapp 18 Torsdag 21 juli

Sallanches – Megeve

Längd 17 km Individuellt tempolopp

Årets oortodoxa bana fortsätter i Alperna med ett 17 km långt bergstempo. Det kommer utan tvekan vara fullpackat med åskådare längs vägen mellan de två skidorterna som hejar fram cyklisterna. De som är duktiga på att cykla uppför, som Chris Froome, Nairo Quintana, och Roman Bardet kommer att gynnas av banprofilen. Vi kommer troligen få se en hel del intressanta materialval, de flesta lär köra på lättviktscyklar med tempostyren.

Etapp 19 Fredag 22 juli

Albertville – Saint-Gervais Mont Blanc

Längd 146 km Profil Bergig

Etapp 17 mellan Finhaut och Emosson må ha målgång uppför, och bergstempot på etapp 18 kommer tveklöst vara otroligt intensivt, men den nittonde etappen kommer troligtvis att vara ännu tuffare. Vägen mellan Albertville och Saint-Gervais kommer förhoppningsvis att inspirera till flertalet attacker på den gula ledartröjan. Mont Blanc kommer hela tiden att finnas i bakgrunden för att påminna om Alpernas skönhet.

Etappen är bara 146 km lång men har med den tuffa klättringen Montée de Bisanne sex mil från mål, därefter en teknisk utförskörning innan den sista stigningen till Le Bettex.

Senast det tävlades i slutbacken var under Critérium de Dauphiné 2015, när Chris Froome körde ifrån Tejay van Garderen och säkrade totalsegern. Får vi se en repris i år?

Läs mer Mark Cavendishs Cervélo S5

Etapp 20 Lördag 23 juli

Mègeve – Morzine

Längd 146 km Profil Bergig

 

Även den näst sista etappen av årets Tour de France är i bergen och kommer att skapa en spännande avslutning på tre veckors tävlande. Banan mellan Mègeve och Morzine är kort men intensiv med fyra ordentliga klättringar längs berg- och dalbanan.

Backen Col de la Ramez kommer med fem mil kvar till mål och har en snittlutning på 7,1 %. Årets sista klättring, Joux Plane, hör till de allra tuffaste med sina 11,6 km som lutar 8,5 %. När cyklisterna tagit sig över toppen återstår bara 12 km nedförskörning till målet. Kanske avgörs hela Touren här?

Etapp 21 Söndag 24 juli

Chantilly – Champs-Élysées

Längd 113 km Profil Platt

Den som vinner totalen i Tour de France får dra på sig den slutgiltiga gula ledartröjan på podiet vid Champs-Élysées efter en etapp som till största del brukar gå i promenadfart.

Lagom till att cyklisterna kommer in på varvbanan framför triumfbågen brukar dock farten skruvas upp ordentligt för att underhålla de stora publikmassorna i den franska huvudstaden. Bara en cyklist kan vinna Touren totalt, men alla som tar sig i mål i Paris kan vara stolta över sin prestation.

Foto: Tim de Waele
Foto: Tim de Waele

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.