Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Världsrekord i görningen, så sakteliga

Skärmklipp

Vissa världsrekord slår ner med en smäll, som när Bob Beamon klämde till med ett ofattbart längdhopp 1968, och världen tappade hakan. Men sedan finns det också de rekord som tar lite längre tid på sig för att explodera, närmare bestämt ett helt år i det här fallet.

Amanda Coker, en amerikansk ultracyklist, inledde den 15:e maj 2016 en rekordjakt på cykel som får ens egna distansrundor att te sig tämligen bleka. Rekordet går nämligen ut på att cykla så långt som möjligt under ett års tid, och för att slå det gällande rekordet är det drygt 12 243 mil som gäller. För att göra det begripligt är det ungefär 33,5 mil om dagen, eller en Vätternrunda med en extrasväng runt Motala för att handla mat och titta på sevärdheter. Varje dag, i ett år. Amanda har nu 41 dagar kvar av sitt år, och hittills har hon snittat hissnande 37,6 mil om dagen! Dessutom med en snittfart som är minst sagt imponerande. Det gällande rekordet, som sattes förra året, är med andra ord på väg att krossas.

Intensifierad rekordjakt

Redan 1939 cyklade Tommy Goodwin 12 080,5 mil, eller 33,1 mil om dagen. Detta rekordet höll sig sedan i ungefär en genomsnittlig livstid, innan amerikanen Kurt Searvogel förra året alltså satte det nuvarande rekordet. Även britten Steve Abraham har gjort ett seriöst försök att slå rekordet under samma period, men en olycka satte stopp för rekordförsöket den gången för britten.

Säker strategi

Annons

Amanda Coker blev själv för fyra år sedan påkörd av en bil, och för att undvika olyckor under rekordförsöket har hon en ganska extrem taktik. Den går ut på att köra samma relativt korta loopar, om och om igen, dag in och dag ut, i parken Flatwoods i Florida. Vi antar att Amanda kan sina loopar i sömnen vid det här laget, men som tur var har hon sällskap av medcyklister emellanåt. Ibland kör hon även på liggcykel, men vad det verkar kör hon oftast på en vanlig hoj. Låt oss hoppas att den övermänskliga prestationen kan hålla i sig under resterande 41 dagar, och då får eventuella framtida rekordjägare verkligen något att bita i.

Här kan man följa Amandas framfart:

Strava

Facebook

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
5 av dagens bästa aprilskämt

Close