Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Svenskar utomlands

Världseliten i BMX till Ängelholm i helgen

BMXTill helgen avgörs Skandinaviens enda EM-deltävling i BMX-racing i Ängelholm. Den 1-2 juni gör tävlande från 20 nationer upp om titeln på en av Europas modernaste banor. En av dem är 22-årige Filip Gustafsson från Märsta, trefaldig svensk mästare och landslagsåkare.

Det är första gången på 20 år som Sverige tilldelas ett internationellt mästerskap i BMX. Förra gången det begav sig var 1993 i Märsta, på Filip Gustafssons hemmabana. “Att jag nu 20 år senare får representera Sverige på hemmaplan känns stort. Det roliga med att köra hemma i Sverige är att man känner mycket folk och får mycket uppskattning av kidsen. Jag har höga förväntningar på tävlingen för jag vet att arrangörerna har gjort ett
riktigt bra jobb. Dessutom lär banan vara grym”, säger Filip Gustafsson.

bmxVärldseliten i startfältet
Ryktet om den nya banan, som är byggd av världens mest erkända banbyggare Elite Trax, har lockat delar av världseliten till Ängelholm. I startfältet återfinns bland annat OS-guldmedaljören Maris Strombergs (Litauen), Liam Phillips och Shanaze Reade (Storbritannien) samt Corben Sharrah (USA). Och så Filip Gustafsson från Märsta förstås.

“Jag är medveten om den tuffa konkurrensen men i BMX-racing kan allt hända. Ena dagen kör du final, andra dagen åker du ut i kvalen. Det är bara att göra sitt bästa och njuta av åket. När man får till ett perfekt varv är det som att åka berg och dalbana, mjukt och fint och höga hopp”, säger Filip Gustafsson.

Annons

Medial uppmärksamhet och folkfest
BMX-racing gjorde OS-debut 2008 och populariteten har ökat sedan dess. SVT kommer att livesända EM-tävlingen i Ängelholm på SVT-Play och Red Bull-teamet har flera åkare i startfältet. Dessutom blir det after race-party öppet för allmänheten med livemusik i form av Sticky & The Bombs.

“BMX-racing är en publikfriande sport med höga hopp och mycket action. Det är en upplevelse för hela familjen oavsett om man är insatt i sporten eller ej. Vi räknar med att locka 4000-5000 besökare. Detta är trots allt det största internationella evenemang som någonsin ägt rum i Ängelholm. Det betyder väldigt mycket för svensk cykelsport i allmänhet och BMX i synnerhet”, säger arrangören Bengt Viebke på Engelholms BMX-klubb, tillika förbundskapten för BMX Sverige.

[youtube 32meF9CMsTQ nolink]

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Rätt väder för hela träningsrundan

Close