Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cross

Världscyklister gör upp om SM-medaljerna i cross

Ida Jansson är regerande mästarinna, men hon får en tuff uppgift att försvara mästertröjan mot världscyklisterna Emma Johansson och Jenny Rissveds.
Ida Jansson är regerande mästarinna, men hon får en tuff uppgift att försvara mästertröjan mot världscyklisterna Emma Johansson och Jenny Rissveds.

På ena sadeln Sveriges särklassigt bästa landsvägscyklist. På den andra flerfaldiga svenska mästarinnan i mountainbike. Nu ska de göra upp om ett nytt SM-guld – i cyclocross. VM- och OS-medaljören Emma Johansson, 32, ställs mot mer än tio år yngre MTB-talangen Jenny Rissveds som i år fått sitt stora genombrott med sex världscupsegrar och ett VM-brons.

“Vi är två vinnarskallar. Det ska bli spännande. Jag åker inte dit för att ge bort något”, säger Emma Johansson inför SM-loppet på Djurgården på lördag.

“Det ska bli en kul utmaning. Emma har nog en fördel av att behärska farten, jag kanske är lite bättre på kurvtagning och teknik i terrängen”, kontrar Jenny Rissveds.

Banan, vid Stora Skuggan på Djurgården, är kompakt och publikvänlig. Hög intensitet, svåra tekniska partier och bandelar där cykeln måste bäras över hinder, kännetecknar cykelcrossen.

De båda svenska landslagsstjärnorna är beredda på svårigheterna.

“Sista veckan innan loppet ska jag intensivträna att hoppa av och på cykeln. Där finns tid att tjäna”, säger Emma Johansson.

Jenny Rissveds har kört träningstävlingar hemma i Falun och räknar med att vara närmare Emma den här gången än när de senast möttes i SM 2013.

“Då var jag fyra och ganska långt efter. Det ska bli väldigt intressant att se om jag kan göra bättre ifrån mig nu.”

Regerande mästare är Ida Jansson, och frågan är om hon kommer att kunna utmana världscyklisterna? “Mina chanser mot Emma och Jenny är okända för både mig och dom. Jag ska göra mitt bästa och sedan får vi vad som händer på Stora Skuggan helt enkelt”, säger hon till CX SM:s Facebooksida.

Annons

På herrsidan är det mer öppet om vilka som kommer att vara med och fajtas om medaljerna. Totalledaren i CX-cupen för året Martin Eriksson (tre segrar av fyra möjliga) vill garanterat vara med där framme. Men mot sig har han bland annat Calle Friberg som på förra årets SM krängde däcket i ledningen och har visat fin form under både sommaren och hösten, men inte gjort någon CX-start i år vilket troligen kommer påverka hans startposition, frågan är hur mycket det kan påverka hans slutresultat. På startlinjen står också erkänt starka och tekniska MTB-åkaren Matthias Wengelin. Förra årets SM-vinnare, Fredrik Edin, är självklart också på plats och kommer garanterat att göra sitt yttersta för att försvara guldet. Andra som mycket väl kan blanda sig i striden om pallplatserna är Henrik Jansson och Mikael Flockhart. Räkna med att herrarnas lopp kommer att bli en riktigt rafflande uppgörelse.

Damerna startar klockan 11.30 medan herrklassen drar igång klockan 13.15.

På söndagen körs Sveriges första UCI cyclocrosstävling på samma bana. Då kommer Emma och Jenny också starta tillsammans med svenska och internationella åkare.

Båda tävlingarna direktsänds via webben på Sportway.se i samarbete med Svenska Cykelförbundets huvudsponsor PostNord.

Dessutom kommer SVT att göra ett reportage om SM-tävlingarna som visas i Sportnytt på lördagskvällen klockan 19.45.

Här följer hela helgens tävlingsprogram:

24/10, SM i Cyclocross
Kl. 09:00-10:15 P 10-12, P/F 13-14, P/F 15-16, nybörjare (ej SM-status)
Kl. 10.30-11:30 Herrjuniorer och H30
Kl. 11:30-12:30 Damelit/Damveteran
Kl. 13.15-14:15 Herrelit
Kl. 14:30-15:15 H40 och H50
25/10, Int. Cyclocross UCI cat. 2
Kl. 09:00 – 10:40 Herr/Dam Seniorer och Ungdomsklasser
Kl. 11:15 – 12:00 UCI Herr Junior Race
Kl. 12:15 – 13:00 UCI Damer Elit Race
Kl. 13:15 – 14:20 UCI Herrar Elit Race

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.