Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB

Våga testa orientering på MTB

mtb-o-etapp-1-stor-kartaNågot av det härligaste med MTB-cykling är att få upptäcka nya stigar och nya områden. Ett bra sätt att få göra det är att testa på MTB-orientering, eller MTB-O som sporten oftast kallas av de inbitna.

Precis som inom vanlig orientering gäller det att hitta snabbaste vägen mellan kontrollerna, men till skillnad från vanlig fotorientering är det oftast inte tillåtet att cyklar rakt igenom skogen på MTB-O, utan man måste hålla sig till stigarna. Kartan är specialritad för MTB-O och stigarna är kategoriserade efter bredd och farbarhet. En heldragen linje är snabb som en fin grusväg medan en stig som är markerad med prickar kan vara en riktigt lurig och teknisk singeltrack. Kontrollerna är placerade längs med stigarna vilket gör orienteringsmomentet relativt enkelt, i alla fall jämfört med fotorientering. Det svåra är att välja rätt väg eller stig och inte missa en stigkorsning i farten.

MTB-O är relativt stort nere på kontinenten, men växer snabbt även i Sverige. Varje år tillkommer det fler och fler tävlingar, men också många träningstävlingar där du kan få prova på sporten och samtidigt hitta nya härliga stigar att cykla på. MTB-O kategoriseras inte heller under Svenska Cykelförbundet utan under Svenska Orienteringsförbundet vilket gör att det inte krävs någon licens för att få börja tävla. Det enda som krävs är medlemskap i en orienteringsklubb, vilket inte brukar kosta mer än ett par tre hundralappar. För att vara med i en träningstävling eller köra motionsklass på en tävling krävs inte ens medlemskap, bara att betala startavgiften (oftast mindre än 150 kronor) och börja köra.

Annons

ulvjaktenFör dig som bor i trakterna runt Stockholm så arrangeras Ulvjakten den 25 april. Det är en träningstävling som går under formatet rogaining, vilket innebär att kontrollerna är utspridda över ett större område och får tas i valfri ordning, till skillnad från vanligt MTB-O där kontrollerna måste tas i nummerordning. Våga ta chansen och testa en riktigt spännande och rolig sport på två hjul. Läs mer på www.ulvjakten.se

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Både Emma och Emilia i allvarliga krascher i helgen

Close