Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Landsväg

Vacchi till Skandis Bike Weekend även 2013

Satsningen på att utveckla världens äldsta cykeltävling fortsätter. Den 11e maj nästa år kommer Roberto Vacchi till ”105th Scandinavian Race in Uppsala 1909-2013”, titeln är det fullständiga namnet på tävlingen som oftast benämns som enbart Scandinavian Race. Tävlingen är med sin 104-åriga tradition världens äldsta cykeltävling i obruten följd och dessutom Sveriges enda representant på europatouren för herrar.

Scandinavian Race är en del av Skandis Bike Weekend, en cykelhelg i Uppsala som anordnas av Upsala CK tillsammans med evenemangsbolaget QASE. På sidan av lördagens UCI-tävling så arrangeras söndagens Skandis GP, ett varvlopp för tävlingscyklister mitt i centrala Uppsala och som av många anses vara Nordeuropas tuffaste.
“Under 2012 hade vi det största deltagarantalet någonsin och vi slog alla tidigare Svenska rekord vad gäller internationellt deltagande vid en Svensk cykeltävling med hela 21 representerade nationer från 4 kontinenter”, berättar Göran Mattsson, tävlingsledare och ordförande i Upsala CK.

Utöver de anrika tävlingarna så adderade arrangören under 2012 ett mindre motionslopp med ambition att på sikt växa och bli ett av de riktigt stora motionsarrangemangen i Sverige.
“Vi hade i år ca 500 motionärer som testade Skandisloppet och gav oss kvittot på att logistiken håller för ytterligare inslag i en redan fullspäckad cykelhelg. Utfallet motsvarade förväntningarna och nu slår vi på stora trumman och hoppas flerdubbla antalet motionärer inför kommande år”, säger Niklas Ulander, projektledare hos QASE.

Totalt erbjuder helgen just nu fyra olika cykelmoment, två tävlingar, ett motionslopp och en stafett. Skandisloppet körs parallellt med Scandinavian Race på lördagen och söndagen erbjuder förutom Skandis GP även en stafett för företag, organisationer och kompisgäng. Det blir ett tight schema som liksom 2012 kommer att hållas ihop av erkände cykelkommentatorn – Roberto Vacchi.

Annons

“Eftersom Vacchi är Mr. Cykel med hela svenska folket och eftersom vi behöver ett proffs som håller ihop helgen så känns det väldigt kul att han vill fortsätta vara en del av Skandis Bike Weekend”, berättar Niklas Ulander, QASE.

“Helgen innehåller massor med cykel och eftersom det ligger mig extra varmt om hjärtat ser jag mycket fram mot att komma tillbaka till Uppsala, dessutom är det väldigt roligt att följa de duktiga cyklisterna i Scandinavian Race från första parkett”, berättar Roberto Vacchi.

Utöver ca 500 tävlande och upp mot 2000 motionärer så hoppas arrangören att locka mycket åskådare som ska ta del av de publikvänliga banorna och alla kringarrangemang. Om evenemanget lyckas väl redan 2013 innebär det en positiv effekt för Uppsala kommun som ställer sig positiv till satsningen.
“Uppsala har, som en av de fyra svenska storstäderna, ett rikt utbud på aktiviteter och attraktioner. Genom stora evenemang som Skandis Bike Weekend kan vi visa upp stadens utbud såväl nationellt som internationellt. Upsala CK och QASE mål är skapa en stor och återkommande motionshelg med Skandis Bike Weekend vilket kommer att ge såväl Uppsalabor som besökare ett spännande och kul evenemang. Detta känns viktigt att vara med och stödja”, säger Stefan Pettersson, Marknads- & Försäljningschef på Destination Uppsala.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.