Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

Upplagt för dramatik på Lida Loop

11426132_10152759471580356_1251290695_o
Starten på Lida Loop gör kroppen varm direkt… Foto: Mats Andersson

Förra helgen kördes Långa Lugnet som var den andra deltävlingen i årets Långloppscup (Mitsubishi MTB Challenge) och redan nu på söndag är det dags igen, när arrangörerna till Lida Loop gör sig redo för att släppa iväg cyklisterna på de tre numera klassiska looparna runt Lida Friluftsgård.

Loppet inleds med att man cyklar upp för en skidbacke, men sedan är det full fart som gäller. Första loopen går till största del på lite större vägar med gott om plats, men det gör också att fältet är tätt samlat och trängseln stor, så se upp för olyckor orsakade av vingliga cyklister eller onödiga inbromsningar.

Andra loopen är betydligt mer teknisk och gör att Lida Loop av många klassas som den mest tekniska banan i hela cupen. Ta det försiktigt i den andra loopens början, där brukar finnas ett lerhål som bjudit mer än en cyklist på en ofrivillig lerinpackning… De senaste månadernas väder lär knappast gjort passagen lättare.

Sista loopen är mer lättkört igen, men mot slutet är det dags att besegra slalombacken en sista gång innan det går lätt utför ner till målportalen.

Damelitklassen som startar 20 minuter före grabbarna har endast lockat 12 anmälda cyklister men är dock glädjande välfylld med intressanta namn. Emmy Thelberg som vann inledande Billingeracet är anmäld, medan Hanna Bergman som tog hem Långa Lugnet saknas vilket också totalledaren Sandra Backman gör. Men Ivanda Eiduka, tvåa totalt och alltid långt fram, finns med tillsammans med Jennie Stenerhag som satsar hårt på sin cykling och bor i Sydafrika hela vintern för att optimera träningen och kom hem till Sverige igen lagom till Långa Lugnet men fick avstå start där på grund av förkylning. Med finns också rutinerade Åsa Erlandsson och Angelica Edvardsson som inte kastar in handduken i första taget. Det är alltså upplagt för en hård fight i damer elit i Tullingeskogarna.

Annons

Herrklassens två första lopp i årets cup har vunnits av Axel Lindh respektive Calle Friberg. Ingen av dessa cyklister finns med i startlistan på Lida, det gör inte heller Mikael Flockhart som leder cupen totalt tillsammans med Lars Bleckur.

Bleckur finns dock med i den 1030 namn långa föranmälningslistan, och får väl därmed ses som lite förhandsfavorit. Men han lär utmanas av bland annat Fredrik ’Seglarn’ Edin och Henrik Sparr som gjort en härlig comeback under våren.

En annan som gör comeback i tävlingssamanhang på MTB är vår OS-silvermedaljör Gustav Larsson, som gör en mycket intressant start. Gustav inledde sin cykelkarriär i skogen, och har under sin karriär fortsatt träna mycket på MTB. Frågan är hur stark han är i skogen när det verkligen gäller och börjar gå fort. Andra kända landsvägsnamn som vi också vet är starka i skogen är Christofer Stevensson (svensk mästare på landsväg för några år sedan) och Johan Landström.

Det ser alltså ut att kunna bli härliga fighter i såväl herr som damklassen, så om du inte tävlar själv och bor i närheten kan vi rekommendera en tur till Lida Friluftsgård för härlig cykeldramatik på söndag. Vädret verkar dessutom för ovanlighetens skull den här våren bjuda på både sol och lite värme.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Pastaladda inför Vättern med Ride of Hope och Sportson

Close