Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Tävlingsnytt landsväg

Upp till sex svenska landsvägscyklister till OS

Senast det var OS hade Emma Johansson hjälp av Isabella Söderberg och Emilia Fahlin. Isabella lär inte få följa med till Rio, men kommer Emilia få det?
Senast det var OS hade Emma Johansson hjälp av Isabelle Söderberg och Emilia Fahlin. Isabelle lär inte få följa med till Rio, men kommer Emilia få det? Foto: Jahn Ekman, SFF

Förra veckan berättade vi om att Rio-OS kan bli helt utan svenska MTB-cyklister, men på landsvägssidan ser det ljusare ut.

På herrsidan står det klart sedan en dryg månad tillbaka att Sverige tilldelats två platser i linjeloppet, medan man inte får ha med någon cyklist i tempoloppet. Om inget oförutsett händer bör Tobias Ludvigsson ligga bra till för en av dessa platser, även om ingenting är klart i skrivande stund. Om, och i så fall vem det blir som får den andra platsen är mer osäkert. Det hänger till stor del på SOK:s krav om en topp-8 prestation.

På damsidan ser det ännu bättre ut och med tanke på att Sverige idag innehar en tiondeplats på nationsrankingen så tilldelas man tre startplatser i linjeloppet och en startplats på tempoloppet. Redan i november förra året fick Emma Johansson klartecken att hon i lugn och ro kan förbereda sig på att åka till Rio. Det är troligt att Emma kommer att köra både linje och tempo precis som hon gjorde i London för fyra år sedan. Vilka fler svenskor hon får med sig är i skrivande stund oklart.

Sett till världsrankingen så ligger Sara Mustonen-Lichian bra till med sin 95:e placering och Emilia Fahlin med en 141:e plats. Men Hanna Nilsson (295:a) är säkert också sugen på att följa med.

Annons

En faktor som också styr och som blir lite snedvriden i cykelvärlden (som är en lagsport med individuella resultat) är SOK:s krav på att man tidigare ska ha visat att man har chans på en topp 8 placering på OS. Det får nog anses som en riktig skräll om någon av Sara, Emilia, Hanna eller en andra kille skulle ta en sådan placering på ett OS-lopp. Men sportchefen för det svenska landslaget Jonas Ljungblad lugnar oss och säger: ”Givetvis vill vi ha med fler så att Emma kan få hjälp, men dessa har inget klartecken än då det inte varit topp 8. Då cykel är en lagsport så har man ju givetvis det i tankarna att få ett lag till Rio.”

Hur det går med det och om SOK inser att Emmas och Tobias chanser till medalj i princip är obefintliga utan hjälpryttare får vi avvakta och se.

 

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Glöm 29”, nu kommer 39”

Close