Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB tävlingsnyheter

Upp, ner och upp för Axel i helgen

Foto: Jesper Andersson
Foto: Jesper Andersson

Den gångna helgen kommer troligen att bli en helg att minnas för Axel Lindh, SCS Racingteam. Han inledde helgen på lördagen med att ta sin första seger i Långloppscupen när han redan i första stigningen kunde gå loss tillsammans med Mikael Flockhart, CK Norrtälje – Pedalologerna.com. Dess två herrar höll sedan ihop ytterligare ett par mil, men sedan kunde Axel trycka på och lämna även Micke bakom sig. Därefter väntade drygt fem mils nervös cykling innan han kunde sträcka armarna i skyn efter målgång. ”Det blev nog en och annan nervös blick över axeln”, avslöjar han när vi ringer och gratulerar honom.

Bakom honom höll Mickael ”Den eviga tvåan” Flockhart undan för övriga cyklister och tog ännu en andraplats i Långloppscupen. Lars Bleckur, Cykloteket Racing Team, tog hand om tredjeplatsen.

Damklassen såg tunn ut på förhand, men ett par sena anmälningar gjorde att Ivanda Eiduka, Kvänums IF, som på förhand såg ut att kunna ta en enkel seger nu fick lite konkurrens. Snabbast blev istället Emmy Thelberg, Härnösands CK, med Ivanda på andraplatsen bara 45 sekunder före Sandra Backman, CK X, på tredjeplatsen. Världsmästarinnan i MTBO, Cecilia Thomasson, verkar trivas bättre med karta på styret och blev 4:a.

För Axels del fortsatte helgen med Skandisloppet MTB i Uppsala. Skandisloppet MTB som är en del av UNT Bike Weekend, där den egentliga höjdpunkten är landsvägsloppet Scandinavian Race, hade lockat med fina prispengar, och därmed också fått med några starka namn i startlistan.

Vädrets gudar bjöd på ett mer eller mindre ihållande regn från sen natt och genom stora delar av tävlingen. Det innebar hala och tunga stigar, ett förhållande som passade tekniska Axel Lindh, som tillsammans med Henrik Sparr, Max Wiklund-Hellstadius och Calle Friberg kom iväg från övriga gänget. Efter två varv på de hala stigarna var de tre herrarna mer eller mindre sida vid sida in på upploppet. ”Max vinglar till lite och stöter i kravallstaketet och fäller mig 10 meter innan mål”, berättar en något besviken Axel. ”Istället för prispengarna fick jag ett blodigt knä och en fjärdeplats”, fortsätter han lite bittert. ”Men så kan det gå ibland”. Idag måndag firar Axel dock ändå, trots en förlorad spurt. Han passar nämligen på att fylla 22 idag…

Annons

Vann loppet gjorde istället Calle Friberg, som länge såg ut att inte starta på grund av en skada, men bestämde sig sent för att kroppen nog var redo för lite action i alla fall. Han spurtade in före Max och Sparr.

Damklassen såg på förhand tunn ut, och det visar sig också i resultatlistan. De utlovade prispengarna på 18 000 kronor lockade bara sex tjejer till start i tävlingsklassen, och av dessa var det väl egentligen bara segrarinnan Hanna Bergman, Falu CK, som egentligen tillhör de som satsar seriöst på tävlingscykling. Christina Hultman, Team Mantra Sport, som la beslag på andraplatsen var distanserad med hela 26 minuter!

Banan fick dock mycket beröm av deltagarna, och även om många befarat snabba grusade stigar så var det allmänna omdömet efter tävlingen att det var tekniskt utmanande och inte alls lika lätt kört som många trott, något som bevisades av att de starka landsvägscyklister som valde MTB-loppet istället för Skandis GP, bara hängde med de första kilometerna som gick på asfalt och sedan inte längre hade en chans att hänga med i skogen.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
‘Seglarn’ 20:e när Spitz och Kulhavy blev Europeiska mästare

Close