Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
ÖvrigtÖvrigt

Undvik att din cykel blir stulen

Tyvärr stjäls det fortfarande en hel del cyklar i Sverige. Det finns tre urtyper av cykeltjuvar, de som stjäl en cykel för att de behöver något att transportera sig med för stunden, de som stjäl en cykel för att sälja den vidare för några hundralappar, och så finns det de som vet vad de letar efter för att det går att sälja den vidare för många tusenlappar. Den sista gruppen är som tur är den minsta av dessa tre, men det är också den här gruppen som är både fräckast och uppfinningsrikast.

Var uppmärksam
Moderna cykeltjuvar har koll på vilka cyklar som går att sälja och vad som är värt pengar. Var därför försiktig med att tala om var du bor (och startar/avslutar dina träningsrundor) på sociala medier. Du litar säkert på dina vänner på Facebook, men har du koll på alla dina vänners vänner? Facebook är ju inte sena med att sprida informationen vidare om till exempel en vän till dig gillat ditt träningspass. Var också extra uppmärksam på om någon förföljer dig eller om du ser okända bilar som står parkerade i närheten av ditt hus eller garage. Det är inte omöjligt att något sett dig ute på din dyra, blänkande kolfiberracer och följt efter dig för att se var den står parkerad, för att sedan återkomma när du inte är hemma.

Lås
Lämna aldrig din cykel olåst och utan att du ser den och är i närheten. Även om du bara lämnar cykeln i 30 sekunder för att köpa en dricka eller tidningen, så är det betydligt mer tid än vad som krävs att hoppa upp på en cykel och trampa iväg. Använd ett godkänt blocklås och gärna också ett andra lås, helst av en annan typ, till exempel en grov kedja. Placera låset genom hjulet, ramen och runt något som sitter fast i marken. Det ska vara så stabilt att det inte kan brytas av eller flyttas och det ska inte heller gå att lyfta cykeln över det. Lås gärna också fast din cykel när du är hemma, även om den är inlåst i ett garage eller förråd.

Annons

Identitet
Registrera din cykel hos till exempel cykelregister.se som är helt gratis. Andra tar en liten slant för registreringen, men i gengäld erbjuder de oftast självriskeliminering eller rabatt om du cykel ändå blir stulen och inte kommer tillbaka. Se också till att skriva upp ramnumret och andra detaljer som kan användas för att identifiera din cykel. Ta också gärna kort på din cykel. En del tjuvar slipar bort ramnumret innan cykeln säljs, därför kan det vara bra att stöldskyddsmärka den på fler platser, gärna med märkning som till exempel bara syns i UV-ljus. Om din cykel blir stulen och polisen hittar den kan de förhoppningsvis hitta stöldskyddsmärkningen och dig även om ramnumret är bortslipat.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Silver-Emma ännu en gång

Close