UCI svänger igen om skivbromsar

Landsväg 4 Maj 2016

merida-sculturaFörst skulle de tillåtas på prov i proffsklungan, och gjorde också så under Paris-Roubaix för några veckor sedan. Efter en krasch där Movistars cyklist Fran Ventoso påstods fått vaden uppskuren av en bromsskiva var UCI blixtsnabba med att totalförbjuda alla framtida tester av skivbromsar i proffsklungan, och det gick till och med så långt att i Frankrike och Spanien förbjöds de även på motionslopp.

Men nu ska UCI enligt ryktena åter kommit på nya tankar igen. Ett flertal rapporter pekar på att Fran Ventosos uppskurna vad inte alls var orsakad av en bromsskiva utan i själva verket berodde på en sammanstötning med en kedjeklinga.

Detta har nu alltså gjort att man från UCI:s sida kommer att fortsätta att testa skivbromsar i proffsklungan, men med uppmaningen till tillverkarna att göra några mindre säkerhetsjusteringar på skivorna. Kanterna på skivan ska rundas av så att riken för skärsår minimeras.

Rykten säger att skivbromsar åter kommer att tillåtas i proffsklungan på prov under Criterium du Dauphine eller Tour de Suisse. Detta är dock uppgifter som inte bekräftats av UCI.

För dig som fortfarande tror att skivbromsar i klungan är lika farliga som en knivlåda på ett dagis rekommenderar vi en titt på den här filmen. (Länk).

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.