Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

Två cyklister nära att dödas på Ränneslätt

Två MTB-cyklister var sekunder från döden när de var ute och tränade på Ränneslätt utanför Eksjö på söndagen.

Ränneslätt är ett gammalt militärt övningsområde som fortfarande tjänar som detta, men har också blivit ett allt mer använt friluftsområde för inte minst MTB-cyklister då det innehåller mängder med fina stigar och skogsvägar efter militärernas framfart. Området har i MTB-sammanhang också blivit välkänt för Ränneslättsturen som är en av de mest uppskattade deltävlingarna i Långloppscupen.

De båda MTB-cyklisterna hade antingen struntat i avspärrningarna, alternativt tagit sig in på övningsområdet via mindre stigar och struntat i de fasta varningsskyltarna som även står utplacerade i skogen.

Ute på fältet pågick sprängövningar och den militära personalen var bara sekunder ifrån att detonera en sprängladdning med 8,5 kg sprängämne när de båda cyklisterna upptäcktes. Raketen som skulle detoneras verkar via splitter och hade den detonerats i närheten av cyklisterna hade konsekvenserna blivit mycket allvarliga. Trots att försvarsmaktens personal ropade på cyklisterna fortsatte de i samma tempo.

“Vi spränger skarpt. Hade de varit i närheten så hade de skadats allvarligt, om de ens överlevt”, säger informationschef Maddelena Lago.

Annons

Att gå eller cykla över Ränneslätt är tillåtet så länge området inte är avspärrat. I samband med övningar är det förbjudet för obehöriga att beträda området.

Under övningarna spärras området av med bommar och varningsflagg vid tillfartsvägarna. Vid skogspartier står det tätt med varningsskyltar om militärt område. Skjutvarningar finns på Försvarsmaktens hemsida, men även på en anslagstavla vid depå Ränneslätt.

Nu slutade allt som väl är lyckligt den här gången men de oidentifierade cyklisterna riskerar att polisanmälas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Forskning visar att vertikala reflexer syns bättre

Close