Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Tävlingsnytt landsväg

Truppen till landsvägs-EM

Den 14–18 september avgörs de europeiska mästerskapen i landsvägscykel i franska Bretagne och staden Plumelec, som kommer att stå värd för mästerskapet. Det är en stor trupp på 21 cyklister som tagits ut till det svenska landslaget som är representerat i samtliga klasser – Junior, U23 och Elit. EM blir den sista utslagsgivande tävlingen före uttagningen till landsvägs-VM i oktober.

Pressmeddelande från SCF

Dameliten har flera cyklister till start som har presterat toppresultat internationellt den senaste tiden, OS-cyklisterna Sara Mustonen, Emilia Fahlin och Emma Johansson är med, men också spännande U23-cyklister som satsar hårt och är på väg upp mot den internationella eliten,

”Banan i Bretagne passar nog bäst för Emma och Emilia, med med stöttning från laget och flera starka kort att spela med så bör vi ha goda möjligheter att prestera ett toppresultat i linjeloppet på EM”, säger Martin Vestby, förbundskapen damelit.

”Emila Fahlin kör även tempot. Hon har flera starka tempolopp bakom sig och ett önskemål om att satsa än mer på den disciplinen, så vi ser fram emot att hon får mäta sig med Europas främsta tempocyklister”, fortsätter Vestby.

Damjuniorerna ställer också upp med ett spännande lag. I tempoloppet representeras Sverige av Ida Jansson, som redan har erfarenhet från de stora mästerskapen och Clara Lundmark, som har visat på en stabil utveckling.

”Ida är en tuff tjej som har visat på stark körning i de senaste landsvägstävlingarna i Sverige och Norge. Jag tror banan i Plumelec kommer att passa henne mycket bra. Clara är spurtstark och har viljan att fightas”, säger Isabelle Söderberg, förbundskapten damjuniorer.

”Till linjeloppet förstärks truppen med Johanna Sömskar, andraårsjunior med bra spurt och Matilda Luukonen, som blir en viktig person i truppen då hon är stabil och duktig på att positionera sig i klungan”.

U23:orna har med Marcus Fåglum Karlsson, som har placerat sig högt upp på resultatlistorna på tempoloppen. Lucas Eriksson har som junior funnits med bland de tio bästa vid tidigare kuperade världsmästerskapstävlingar.

Herrjuniorerna har visat framfötterna under året. EM-banan passar bra för det svenska laget, då den är kuperad utan att innehålla alltför långa backar.

”Det största hoppet står till herrjunioren Jacob Ericsson, som haft fina framgångar på Nations Cup ute i Europa”, säger Lucas Persson, förbundskapten för herrjuniorer och U23.

Herreliten har fått en plats till linjeloppet och två platser till tempoloppet. Tobias Ludvigsson, som till vardags är proffs i Giant Alpecin, kommer direkt från Vuelta á España och kör både linjeloppet och tempot, Regerande svenska mästaren, Alexander Wetterhall, som gjorde ett fantastiskt lopp på tempo-SM i Västerås i juni tar den andra platsen till tempoloppet. Förhoppningar finns för en framskjuten placeringen för honom, enligt förbundskapten Jonas Ljungblad.

EM landsväg dag för dag

Annons

Onsdag, 14 september – tempolopp
Kl. 09:30 Dam Junior, 12,7 km
Kl. 12:30 Herr Junior, 25,4 km
Kl. 15:00 Herr U23, 25,4 km

Torsdag, 15 september – tempolopp
Kl. 10:30 Dam Elit, 25,4 km
Kl. 14:00 Herr Elit, 45,5 km

Fredag, 16 september – linjelopp
Kl. 10:00 Dam Junior, 68,5 km
Kl. 14:00 Herr Junior, 123,3 km

Lördag, 17 september – linjelopp
Kl. 08:45 Herr U23, 150,7 km
Kl. 13:45 Dam Elit, 109,6 km

Söndag, 18 september – linjelopp
Kl. 10:50 Herr Elit, 232,9 km

Landslagstruppen EM landsväg i Plumelec 14-18 september

Dam Elit
Alexandera Nessmar, Friluftsklubben Trampen (linje)
Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna (linje och tempo)
Emma Johansson, Härnösands CK (linje)
Malin Berlin, Sävedalens CK (linje)
Sara Mustonen, Team Crescent D.A.R.E Staffanstorp CK (linje)
Sara Penton, Stockholm CK (linje)

Herr elit
Alexander Wetterhall, Tre Berg CK (tempo)
Tobias Ludvigsson, Jönköpings CK (tempo och linje)

Herr U23
Gustav Höög, Tre Berg CK (linje)
Hampus Anderberg, Halmstad CK (tempo och linje)
Lucas Eriksson, Motala AIF (linje)
Marcus Fåglum Karlsson, Tre Berg CK (tempo och linje)

Dam junior
Clara Lundmark, Norberg CK (tempo och linje)
Ida Jansson, Falu CK (tempo och Linje)
Johanna Sömskar, Norberg CK (linje)
Matilda Luukkonen, Kinds CK (linje)

Herr junior
Andreas Andersson, Halmstads CK (tempo och linje)
Erik Bergström-Frisk, Motala AIF (linje)
Erik Sandersson, FK Trampen (linje)
Jacob Eriksson, Motala AIF (linje)
Linus Kvist, Motala AIF (tempo)

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Världens mest merittyngda MTB-lag läggs ner

Close