Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Bana

Trelleborg satsar på ungdomarna – utomhusvelodromen nyinvigd

Om du är cyklist och aktiv på sociala medier har du säkert inte undgått den välförtjänta uppmärksamheten som nyinvigningen av utomhusvelodromen i Trelleborg fått. Igår (söndag) klipptes banden återigen, 39 år efter att velodromen invigdes första gången.

Det hela startade redan för cirka fyra år sedan. “Vi behövde ett ställe att träna säkert på för våra yngsta landsvägscyklister”, säger Björn Stoltz, ungdomstränare i CK Ringen som tillsammans med Johan Ösling varit de drivande i projektet.

“Vi kontaktade Malmö Stad och frågade om vi kunde få tillgång till löparbanor, gärna inomhus, som man gjort runt om i landet. Det blev dock kalla handen från ‘Sveriges cykelstad’, med motiveringen att vi förstörde banorna”, säger Björn.

“Då kontaktade jag istället Martin Hansson på Trelleborgs Kommun, och han såg bara möjligheter. Vi fick direkt tillgång till löparbanor att träna på. Efter ett tag började vi köra i den gamla velodromen som då var i ganska risigt skick, men barnen var helt likgiltiga till det utan ansåg att det var så kul man bara kunde ha på cykel.”

Med det i bagaget kontaktade CK Ringen Trelleborgs kommun igen, och sedan dess har det gått ruskigt fort. Förra året körde ungdomarna i klubben ett första KM på många år i en då orenoverad velodrom, men snart lär rekorden slås eftersom den nya beläggningen nu är på plats.

Annons

Trots att det var snålblåst och 2 grader kallt på invigningen kom det mycket folk. “Uppslutningen var bättre än man kan förvänta sig en novembersöndag, med ett åldersspann från 9-år upp till oldboys”, berättar Björn.

Även om velodromen just är invigd har Stoltz planer för framtiden. “Vi ska putsa till det sista nu, med sarg och lampor. Och sedan vore det ju inte fel att bygga en BMX-bana på innerplan”, drömmer Björn Stoltz.

 

De två initiativtagarna i samspråk, med den nymålade velodromen i bakgrunden. Foto: Henrik Lindberg
De två initiativtagarna i samspråk, med den nymålade velodromen i bakgrunden. Foto: Henrik Lindberg
Foto: Jenny Isaksson
Foto: Jenny Isaksson
Foto: Annika Stoltz
Foto: Annika Stoltz
Foto: Mikael Strömgren
Foto: Mikael Strömgren
Foto: Mikael Strömgren
Foto: Mikael Strömgren
Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Read previous post:
Svar på Cykelbloggars kritik om tester

Close